«Προμηθέας»

Image

Πρωτοποριακό θεατρικό συγκρότημα. Ιδρύθηκε το 1944 με απόφαση του ΑΚΕΛ που στόχευε στη δημιουργία επαγγελματικού θεατρικού σχήματος προς προώθηση της θεατρικής παιδείας στο νησί.

 

Ο «Προμηθέας» ξεκίνησε με διοικητι­κό συμβούλιο στο οποίο μετείχαν ο ποιητής Τεύκρος Ανθίας, ο Μίνως Περδίος, ο Γεώργιος Λαδάς, ο Σωτηράκης Μαρκίδης. Καλλιτεχνικός υπεύθυνος ανέλαβε ο Άγγελος Βάζας. Βασικά στελέχη του συγκροτήματος ήσαν οι Νίνος Παστελλίδης, Γεώργιος Πελαγίας, Γεώργιος Φινόπουλος, Χρίστος Ελευθεριάδης, Αντώνης Ευγενίου, Ανδρέας Μούστρας, Τάκης Φραγκοφίνος, Φλωρεντία Δημητρίου, Κυπρούλλα Ευαγγελίδου, Γιώτα Μετζίτη, Ώρα Βάζα, Έλλη Παναγιώτου κ.α. Σκηνογράφος ήταν ο Τηλέμαχος Κάνθος. Λίγο αργότερα προσελήφθη το ζεύγος Λεμού από την Ελλάδα (η Μαίρη Λεμού πρωταγωνίστρια του θιάσου). Με του «Προμηθέα» συνεργάστηκε και ο Ελλαδίτης σκηνοθέτης Κωστής Μιχαηλίδης.

 

Χωρίς επαρκείς πόρους και με πάρα πολλές άλλες δυσκολίες, ο «Προμηθέας» παρουσίασε μια σειρά κωμωδιών και άλλα έργα, ελληνικά και ξένα, τόσο στη Λευκωσία όσο και σ' ολόκληρη την Κύπρο όπου περιόδευε. Στα τρία περίπου χρόνια της ζωής του, ο «Προμηθέας» λειτούργησε και δραματική σχολή. Με τον «Προμηθέα» συνεργάστηκε και ο Βάσος Λυσσαρίδης, φοιτητής τότε της ιατρικής.

 

Το συγκρότημα αυτό διαλύθηκε το 1946.

Φώτο Γκάλερι

Image