Τζοζεφέν Αρμάνδος

Image

 

Μουσικός και ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 17 Δεκεμβρίου 1931. Εγγονός του μουσικού Αμβροσίου Τζοζεφέν*. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1951 και εργάστηκε ως ανώτερος λειτουργός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

 

Ως μουσικός, ο Αρμάνδος Τζοζεφέν είναι και συνθέτης και εκτελεστής, με κύριο όργανό του το ακκορντεόν. Ως συνθέτης εμφανίστηκε από το 1954, επενδύοντας με μουσική θεατρικές επιθεωρήσεις της εποχής. Έχει συνθέσει πολλά κυπριακά τραγούδια (έντεχνο κυπριώτικο τραγούδι), κι έχει διακριθεί σε 5 παγκύπριους διαγωνισμούς που οργάνωσε το ΡΙΚ μεταξύ 1969 -1971, κερδίζοντας 3 πρώτα βραβεία, ένα δεύτερο και ένα έπαινο. Δίσκοι με τραγούδια του κυκλοφόρησαν από την Columbia Broadcasting System. Γνωστότερες μελωδίες του είναι: Λοξαντρού, Πουκάτω που την λεμονιάν, Έναν καρφίν πυρούμενον, Ο ππαράς, Μουζουρού, Το βένετον μαντήλιν, Λαλούμ' μου πως σ'αππώσασιν κ.α. Έχει κυκλοφορήσει ένα δίσκο μακράς διάρκειας (με την C.B.S.) από 12 κυπριώτικα τραγούδια με τον γενικό τίτλο FromCypruswithLove. Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε μουσικά φεστιβάλ στην Αγγλία (1978) και στην τότε Σοβιετική Ένωση (1980).

 

Ο Αρμάνδος Τζοζεφέν ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική, ιδίως ως τοπιογράφος. Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.  Έχει οργανώσει, επίσης, ατομικές εκθέσεις. Ζωγραφίζει με λάδι, ακουαρέλα, μελάνι, παστέλ, πάντοτε εκ του φυσικού.  Έργα του βρίσκονται σε συλλογές στην Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ελβετία, Μεξικό.

Το 1988-1989 μαθήτευσε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Πιέτρο Βανούτσι της Περούτζια (Ιταλία), με ειδίκευση στο γυμνό και στη χαρακτική (οξυγραφία). Ιδίως στην οξυγραφία απέσπασε το 1989 το α' βραβείο της Ακαδημίας.

Οι βραβευμένες συνθέσεις του είναι:

  1. O Ππαράς- 1ο βραβείο διαλεκτικού τραγουδιού για το 1969, Ρ.Ι.Κ.
  2. Πλάστη που ζιείς στον ουρανό- 2ο διαλεκτικό βραβείο 1969 Ρ.Ι.Κ.
  3. Η Λοξαντρού- 1ο  βραβείο διαλεκτικού τραγουδιού για το 1971 Ρ.Ι.Κ
  4. Δέκα Κυριακές- 1ο βραβείο ελαφρολαϊκού τραγουδιού για το 1971 Ρ.Ι.Κ.
  5. Του λιμανιού τα φώτα- 1ο έπαινο ελαφρολαϊκού για το 1970 Ρ.Ι.Κ.

Τιμητικές διακρίσεις

  1. 29.10.1957-Τιμάται απότην Ιταλία για τις καλές του επιδόσεις και ΄΄υπηρεσίες΄΄ προς το ακορντεόν.
  2. 1.6.1961-Σε παγκύπριο διαγωνισμό σολίστ που διωργανώνεται από την  Crucianelli και το Ρ.Ι.Κ. παίρνει το πρώτο βραβείο, με έπαθλο ένα επαγγελματικό ακορντεόν  Crucianelli Baton.

Φώτο Γκάλερι

Image