Αλή Μπέης Ali Bey

Image

Με το ψευδώνυμο αυτό εμφανίστηκε Ισπανός συγγραφέας ταξιδιωτικών εντυπώσεων που είχε επισκεφθεί και την Κύπρο στις αρχές του 19ου αιώνα. Πρόκειται για τον Ισπανό ντον Ντομίνκο Μπατία υ Λεϊπλίχ (don Domingo Badia -y- Leyblich). Γεννήθηκε στη Βαρκελώνη την 1η Απριλίου 1767 και πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου του 1818 ενώ ταξίδευε από τη Δαμασκό με προορισμό τη Μέκκα. Έζησε πολλά χρόνια στο Παρίσι και στις αρχές του 19ου αιώνα ταξίδεψε σε αρκετές χώρες. Στην Κύπρο παρέμεινε από τις 4 Μαρτίου μέχρι τις 12 Μαΐου του 1806.

 

Το βιβλίο του, με τίτλο Viatjes de Ali Bey el Abbassi per Africa y Assia (Τα ταξίδια του Αλή Μπέη ελ Αμπασσί στην Αφρική και στην Ασία), εκδόθηκε σε γαλλική μετάφραση (3 τόμοι) στα 1814, σε αγγλική μετάφραση στα 1816, και στην ισπανική στα 1888. Στο βιβλίο του αυτό ο Αλή Μπέης αφιερώνει αρκετές σελίδες στην Κύπρο, η οποία περιλαμβάνεται και σε χάρτη που δημοσιεύει.

 

Στην Κύπρο επεσκέφθη και περιγράφει, μεταξύ άλλων, τη Λεμεσό, τη Λευκωσία, την Πάφο, την ύπαιθρο, το κάστρο του Βουφαβέντο. Αναφέρεται επίσης σε συνάντησή του με τον τότε αρχιεπίσκοπο στη Λευκωσία, παραθέτει δε και επιστολή του αρχιεπισκόπου προς τον ίδιο, αναφέρεται στην κατάσταση της Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς και στην εξέγερση των Τούρκων ενάντια στο δραγομάνο Χατζηγεωργάκη Κορνέσιο που είχε συμβεί τον προηγούμενο χρόνο. Συναντήθηκε επίσης με διάφορους εκκλησιαστικούς και άλλους παράγοντες, κι ένας από αυτούς ήταν ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος  Κυπριανός, τότε οικονόμος.

 

Το περί Κύπρου απόσπασμα από το έργο του Αλή Μπέη δημοσίευσε σε ελληνική μετάφραση ο Άντρος Παυλίδης στο έργο του «Η Κύπρος ανά τους αιώνες μέσα από τα κείμενα των ξένων επισκεπτών της».