Πρέφατ Όλτριχ Oldřich Préfat

Image

Τσέχος επιστήμονας και περιηγητής του 16ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Πράγα το 1523 και φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Πράγας και της Λειψίας. Το 1545 πήγε στην Ιταλία για περαιτέρω σπουδές, αλλά εκεί συνάντησε Γερμανούς που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν ταξίδι προσκυνήματος στους Αγίους Τόπους, οπότε αποφάσισε να συμμετάσχει κι ο ίδιος. Το ταξίδι αυτό, που έγινε το 1546, τον έφερε και στην Κύπρο όπου παρέμεινε συνολικά 33 ημέρες.

 

Για το ταξίδι του στην Ανατολή ο Όλτριχ Πρέφατ έγραψε οδοιπορικό υπό τον τίτλο: Ταξίδι από την Πράγα στη Βενετία και απ’ εκεί δια θαλάσσης στην Παλαιστίνη, δηλαδή στην χώρα που ήταν κάποτε Εβραϊκή (Άγιοι Τόποι), στην Ιερουσαλήμ και στον Πανάγιο Τάφο. Το έργο του αυτό, γραμμένο στη τσέχικη γλώσσα του 16ου αιώνα, εξεδόθη στην Πράγα το 1563. Στο οδοιπορικό του ο Όλτριχ Πρέφατ αναφέρεται εκτεταμένα και στην επίσκεψή του στην Κύπρο, που βρισκόταν τότε υπό την κατοχή των Βενετών. Ο συγγραφέας περιήλθε και γνώρισε αρκετά μέρη στην Κύπρο, που τα περιγράφει, από τη Λεμεσό, όπου κι έφθασε το καράβι στο οποίο επέβαινε, μέχρι τις Σαλίνες (Λάρνακα), το Σταυροβούνι, την πρωτεύουσα Λευκωσία, την Αμμόχωστο και την Κωνσταντία (Σαλαμίνα), και την Πάφο.

 

Εκτός από τις περιγραφές των πόλεων κι άλλων μερών της Κύπρου, ο Τσέχος αυτός περιηγητής δίνει και πολλές άλλες πληροφορίες για το νησί, τους κατοίκους, διάφορα προϊόντα του (όπως για το πώς παραγόταν το αλάτι), για το αλβανικό ιππικό που διέθεταν οι Βενετοί για την άμυνα της Κύπρου κ.α. Έτσι, το κείμενο του Όλτριχ Πρέφατ αποτελεί σήμερα μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την Κύπρο της περιόδου της Βενετοκρατίας. Το κείμενο αυτό μετέφρασε στην ελληνική κι εξέδωσε, μαζί με άλλα οδοιπορικά Τσέχων περιηγητών, ο Π. Φλουρέντζος (βλέπε: Τά Τσέχικα Ὀδοιπορικά τῆς Ἀναγέννησης καί ἡ Κύπρος, Λευκωσία, 1977, σσ. 6-34).