Γραφή

Σημαντικότερα ενεπίγραφα έργα

Image

Τα σημαντικότερα ενεπίγραφα έργα τα οποία έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη είναι: 

1) Η πήλινη κυλινδρική σφραγίδα, που βρέθηκε το 1967 στον αρχαιολογικό χώρο της Έγκωμης και που χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. Έχει μήκος 5,5 εκ. και διάμετρο 4 εκ. κι ολόκληρη η επιφάνειά της φέρει μεγάλη εγχάρακτη επιγραφή, το κείμενο της οποίας καταλαμβάνει συνολικά 27 γραμμές. Κάθε γραμμή αποτελείται από έξι ή οκτώ γραμμικά σημεία, από τα οποία αρκετά είναι ομοειδή. Το σύνολο των διαφορετικών σημείων είναι 36.

 

2) Ένα μέρος από μια πήλινη πινακίδα, που βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Έγκωμης το 1953 και που χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. Το σωζόμενο μέρος της πινακίδας, που έχει μήκος 9,5 εκ., μέγιστο πλάτος 9 εκ. και πάχος 2 περίπου εκ., είναι ενεπίγραφο και στις δυο του πλευρές. Στη μια πλευρά είναι χαραγμένα διάφορα γραμμικά γραφικά σύμβολα σε 22 γραμμές και στην άλλη πλευρά με τον ίδιο τρόπο παριστάνονται άλλα παρόμοια σύμβολα σε 16 γραμμές. Το σύνολο των διαφορετικών γραμμικών σημείων σ' ολόκληρη την επιφάνεια της πινακίδας ανέρχεται σε 54. Το άνισο μήκος των γραμμών πιθανό να υποδηλώνει κείμενο με ποιητικό χαρακτήρα. Η Κυπρομινωική αυτή επιγραφή, που είναι η μεγαλύτερη στο είδος της από τις μέχρι τώρα γνωστές, παρόλο που έχει καθαρή γραμμική μορφή, παρουσιάζει έντονη επίδραση από τη σφηνοειδή γραφή.

 

3) Ένα μικρό χάλκινο ομοίωμα αναθηματικού νεφρού με ελάχιστα γραμμικά σημεία, από το άδυτο του ναού 2 στο Κίτιον, που θυμίζει παρόμοια αφιερωματικά αντικείμενα σε ναούς της Εγγύς Ανατολής και που φανερώνει ότι η Κυπρομινωική γραφή ήταν προσιτή σ' όλα τα στρώματα του κυπριακού προϊστορικού λαού.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

 

Φώτο Γκάλερι

Image