Αλιντζαύρα

Image

Η σαύρα, της οικογένειας των ερπετών, υπόταξης σαυροειδών, υφομοταξίας λεπιδοσαύρων. Η οικογένεια περιλαμβάνει πολλά είδη. Στην Κύπρο απαντώνται δύο, που είναι μικρά και εντελώς ακίνδυνα ερπετά, με μήκος που δεν ξεπερνά τα 16 εκατοστόμετρα. Από τα δύο αυτά είδη, το ένα, που είναι η Ophisops elegans schlueteri, είναι ενδημικό, δηλαδή απαντάται μόνο στην Κύπρο. Το άλλο είδος είναι το Mabuyia vittata.

 

Όπως και οι άλλες σαύρες, αναπαράγονται γεννώντας αυγά. Το κορμί τους είναι καλυμμένο με μικρές φολίδες. Απαντώνται οπουδήποτε στην Κύπρο, τόσο σε ερημικές εκτάσεις όσο και σε κατοικημένες περιοχές.

 

Στις σαύρες ανήκουν και άλλα 9 είδη που απαντώνται στην Κύπρο, μεταξύ δε αυτών και η επίσης ενδημική και σπανιότερη σαύρα του Τροόδους (Lacerta laevis troodica), που όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, ζεί στην οροσειρά του Τροόδους. Από τα υπόλοιπα είδη σαυρών, δύο είναι γνωστά με την ονομασία βυζάστρα*, άλλα δύο με την ονομασία μισ΄ιαρός*, εκ των οποίων το ένα είναι ενδημικό, άλλο είδος, επίσης ενδημικό, είναι ο κουρκουτάς* και ενδημικό είδος είναι ακόμη και ο χαμουλιός*. Απαντάται ακόμη και ο ακανθοδάκτυλος, η λεγόμενη αμμόσαυρα (Acanthodactylous schreiberi), καθώς και ο ευμήκης (Eumeces schneiderii), είδη που δεν είναι ενδημικά.

 

Συνολικά, από τα 11 είδη σαυρών που ζουν στην Κύπρο, τα 5 είναι ενδημικά. Όλα τα είδη είναι ακίνδυνα.

Φώτο Γκάλερι

Image