Άσολο ή Άζολο Asolo

Image

Μικρή πόλη της βορειοανατολικής Ιταλίας, στην επαρχία Τρεβίζο (Βένετο), γνωστή από τα αρχαία χρόνια και ιδίως την Ρωμαϊκή εποχή από την οποία σώζονται αξιόλογα οικοδομήματα (θέατρο, λουτρά, υδραγωγείο κλπ.).

 

Το Άσολο παραχωρήθηκε το 1489 από τη Δημοκρατία της Βενετίας στη βασίλισσα της Κύπρου Αικατερίνη Κορνάρο*, όταν οι Βενετοί ανέλαβαν τη διοίκηση της Κύπρου. Η βασίλισσα εγκαταστάθηκε στο κάστρο του Άσολο, όπου έζησε όλη σχεδόν την υπόλοιπη ζωή της, περιστοιχισμένη από ένα κύκλο λογοτεχνών και καλλιτεχνών που συγκέντρωσε γύρω της. Η βασίλισσα της Κύπρου έκτισε επίσης στο Άσολο κι ένα εξοχικό καλοκαιρινό σπίτι, γνωστό μέχρι σήμερα σαν Barco della Regina Cornaro.

 

Ωστόσο, παρά την αποχώρησή της από την Κύπρο, την αναγκαστική παραίτησή της από τη διοίκηση του βασιλείου της (που σήμαινε και το τέλος της δυναστείας των Λουζινιανών) και τη γαλήνια ζωή στο Άσολο, η Αικατερίνη Κορνάρο εξακολουθούσε να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην Κύπρο και, κάποτε, επενέβαινε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παρέμβασή της, το 1509, από το Άσολο, στην εκλογή του επισκόπου Αμμοχώστου, υποστηρίζοντας τον Παπασυμεών, ανθυποψήφιο του Ανδρέα* που εξελέγη τελικά.

Φώτο Γκάλερι

Image