Ατταλίδης Μιχάλης

Image

Δπλωμάτης - Ακαδημαϊκός. Ο Μιχάλης Ατταλίδης  γεννήθηκε στο Λεονάρισσο στις 15 Νοεμβρίου του 1941. Είναι γιος του δικαστή Αγροτικών Χρεών Αντώνη Ατταλίδη από την Κυθρέα και της Κατίνας Λοϊζου από το Λεονάρισσο.  Λόγω των συνεχών μετακινήσεων του δικαστή πατέρα του φοίτησε στο Γυμνάσιο της Κερύνειας.  Αποφοίτησε στην Αγγλία από το London School of Economics and Political Sciences και το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατέχει τους τίτλους Β. Sc. Economics (1963), Μ.Α. (1965) και Ph. D . (1973). Είναι  συγγραφέας κοινωνικών μελετών και πολιτικών κυρίως έργων που αναφέρονται στο Κυπριακό ζήτημα. Ο Μιχάλης Ατταλίδης έχει απόκτήσει με τη συγγραφέα  Νίκη Μαραγκού μια κόρη την Κατερίνα Ατταλίδου. Είναι παντρεμένος με την βουλεύτρια των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

 

Καριέρα

Μεταξύ 1966 και 1969 εργάστηκε στο Leicester ως λέκτορας κοινωνιολογίας. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, εργάστηκε στο Τμήμα Πολεοδομίας (1970-1972) και στο Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (1972-1975). Το 1975-1976 υπήρξε φιλοξενούμενος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Βερολίνου. Το 1976 εργάστηκε στο Γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών ενώ από 1977 υπηρέτησε ως προϊστάμενος του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων της Κυπριακής Βουλής. Παράλληλα συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια με το ΡΙΚ, ιδίως σε επικαιρικές/ πολιτικές τηλεοπτικές εκπομπές. Στη συνέχεια μεταπήδησε στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου υπηρέτησε από διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων και ως γενικός διευθυντής (2000), αλλά και ως πρέσβης σε χώρες της Ευρώπης. Μεταξύ άλλων διετέλεσε ύπατος αρμοστής στη Βρεττανία. Εκπροσώπησε επίσης την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση για το μέλλον της Ε.Ε ως Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

 

Αργότερα μεταπήδησε στην εκπαίδευση υπηρετώντας ως καθηγητής και πρύτανης του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Δημοσίευσε αρκετές μελέτες του σε ξένα κυρίως έντυπα.

 

Από το 2005 ως το 2016 ήταν   πρύτανης,  αρχικά του  Ιντερκολλειτζ  και απο το 2007, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 

Ίδρυσε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και διεύθυνε την Έδρα Jean Monnet  και αργότερα το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet.

 

Η Σύγκλητος και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου τον ανακήρυξαν Επίτιμο Πρύτανη.

 

Διορίστηκε από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

 

Συγγραφικό έργο:

Εξέδωσε τα ακόλουθα βιβλία:

  1. Cyprus Reviewed (The Result of a seminar on the Cyprus Problem held in June, 3-6, 1976, by the Jus Cypri Association and the Coordinating Committee of Scientific and Cultural Organizations), Nicosia, 1977.
  2. Cyprus, Nationalism and International Politics, Q Press, Edinburgh, 1979.
  3. Social Change and Urbanization in Cyprus (A study of Nicosia), Λευκωσία, K.E.E., 1981.

 

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image