Αυξεντίου Αυξέντης

Image

Οικονομολόγος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. 

 Ο Αυξέντης Αυξεντίου γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1932. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Αθήνας και έκαμε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Γεωργίας των ΗΠΑ. Επίσης παρακολούθησε εξειδικευμένα σεμινάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Παντρεύτηκε τη Στέλλα Αυξεντίου με την οποία απέκτησαν μια κόρη και ένα γιό. 

 

Στην περίοδο 1955 - 1962 εργάστηκε στην Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία. Το 1962 εισήλθε στη δημόσια υπηρεσία, στο υπουργείο Οικονομικών. Στην περίοδο 1962 - 1979 υπηρέτησε ως οικονομικός λειτουργός, ανώτερος οικονομικός λειτουργός και (από το 1973) γενικός διευθυντής του υπουργείου. Διορίστηκε την 1η Νοεμβρίου1979 από τον Πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού υπουργός Οικονομικών, θέση στην οποία υπηρέτησε έως τις 19 Απριλίου 1982. Από το 1982 μέχρι και το 2002 υπηρέτησε ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Υπηρέτησε επίσης ως διοικητής για την Κύπρο στο Διεθνές Noμισματικό Ταμείο.

Οι προηγούμενες θέσεις του Α. Αυξεντίου ήταν οι εξής: Διοικητής για την Κύπρο στη Διεθνή Τράπεζα, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των Δασικών Βιομηχανιών Κύπρου και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Αναπτύξεως.

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή εγκυκλοπαίδεια
  2. Wikipedia 

Φώτο Γκάλερι

Image