Γρούτας Λαμπριανός

Image

Λαμπριανός Γρούτας. Έμπορος, παράγοντας της διασποράς, ευεργέτης.

Γεννήθηκε στο χωριό Βάσα Κοιλανίου το 1833 και πέθανε το 1912. Σε νεαρή ηλικία μετανάστευσε στην Αίγυπτο όπου ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα και εξελίχθηκε σε μεγαλέμπορο με έδρα την Αλεξάνδρεια. 

 

Βλέπε λήμμα: Αίγυπτος και Κύπρος- Κυπριακή Αδελφότης Αλεξανδρείας

 

Ήταν ένας εκ των ιδρυτών και πρόεδρος της Ελληνικής Αδελφότητας των εν Αιγύπτω Κυπρίων Αλεναδρείας (1888-1894, 1895-1901). 

 

Έκανε πολλές δωρεές σε δημοτικό σχολεία της Κύπρου αλλά και τους άπορους μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

 

Στην Κύπρο συνεργάστηκε με τον Δημοσθένη Χατζηπαύλου και εμπορευόταν εκτός των άλλων στην τότε κοσμοπολίτιικη Αίγυπτο κρασιά από τους Χατζηπαύλου και τη Βάσα Κοιλανίου. Ήταν θείος του Βουλευτή Λεμεσού Νεοκλή Ιωαννίδη.

 

Πηγή

Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920. Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, 2010, σελ.105

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Σύνδεσμος Αποδήμων και Φίλων ΒΑΣΑ ΚΟΙΛΑΝΙΟΥ / Το Χωριό μου - VASA KILANIOU / My Home Village- Facebook