Κάττος Βασίλης

Image

Ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1947 στο χωριό Γερόλακκος της επαρχίας Λευκωσίας. Μετά το δημοτικό σχολείο του χωριού του, φοίτησε στην Τεχνική Σχολή Λευκωσίας (τμήμα μηχανολογίας), απ' όπου κι αποφοίτησε. Μετεκπαιδεύθηκε στην Ιταλία, στον τομέα της μηχανολογίας. Εργάστηκε ως μηχανολόγος καθηγητής.

 

Με τη ζωγραφική ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία, συστηματικά. Ατομικές εκθέσεις έργων του έγιναν στην Κύπρο, ενώ πήρε μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο κι εκτός αυτής (Βουλγαρία, Ισραήλ κ.α.). Εκτός από τη ζωγραφική, ο Βασίλης Κάττος ασχολήθηκε και με τη γλυπτική, τη χαλκογραφία, την καλλιτεχνική μεταλλοτεχνία και τη διακόσμηση. Έργο του είναι το τεράστιο άγαλμα του Ηφαίστου που βρίσκεται στον χώρο της Α' Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας.  Αρκετά από τα έργα του επίσης  ασχολούνται με το θέμα των Αγνοουμένων της Τουρκικής Εισβολής. Ζωγραφικά έργα του βρίσκονται σε δημόσια κτίρια και σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Αυστρία, η Βρετανία, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ κ.α.

 

Η ζωγραφική του Βασίλη Κάττου είναι εμπνευσμένη κατά κύριο λόγο από το κυπριακό τοπίο και την κυπριακή ύπαιθρο. Ο καλλιτέχνης ακολουθεί τη ρεαλιστική τεχνοτροπία.

 

Εργα του

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image