Μουσιούττας Νίκος

Image

Ο Νίκος Μουσιούττας γεννήθηκε στο Καϊμακλί το 1931 και πέθανε στις 19 Ιουλίου 2009.  Ήταν διευθυντής εργοληπτικής εταιρείας.

Συμμετείχε στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959. Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, διορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στο Υπουργείο Άμυνας, ώστε να βοηθήσει στην οργάνωση του κυπριακού στρατού. Διατέλεσε μέλος της Σχολικής Εφορίας Λευκωσίας. Επιπλέον, ήταν μέλος της κοινοτικής επιτροπής Καϊμακλίου και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του αθλητικού σωματείου Αχιλλέας.

Το 1959 έγινε μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Ενιαίου Δημοκρατικού Μετώπου Αναδημιουργίας (ΕΔΜΑ). Το 1976 αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΗΚΟ.  Διετέλεσε μέλος του Πολιτικού Γραφείου και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ την περίοδο 1976-1980.  Από το 1980 έως το 1985 ήταν πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Την περίοδο 1990-1993 ήταν γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος.

 

Στις βουλευτικές εκλογές του 1985 εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με το ΔΗΚΟ για την Ε΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1991 για την ΣΤ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο και στις βουλευτικές εκλογές του 1996 για την Ζ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Ως βουλευτής, διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

 

Πηγή

«50 χρόνια κυπριακού κοινοβουλίου» (PDF). Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος).