Δημητρίου Άγγελος

Image

Αρχιτέκτονας-πολεοδόμος. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1929. Πέθανε στην Αθήνα στις 16 Απριλίου 2009. Το όνομα του ταυτίστηκε με το σχέδιο για ανάπλαση της παραλίας των Φοινικούδων και την σύγχρονη εικόνα της Λάρνακας, αφού συνέβαλε καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης σχεδιάζοντας το πιο σημαντικό έργο υποδομής για την περιοχή, το παραλιακό μέτωπο, τις γνωστές «φοινικούδες». Το 1994 συμπληρώθηκε η διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της πόλης, που έγινε ύστερα από μελέτη και σχέδια του.

Γεννήθηκε στην Λάρνακα το 1929, η οικογένεια του όμως μετακόμισε στην Αμμόχωστο όταν ο Άγγελος ήταν εννιά χρονών, καθώς ο πατέρας του είχε σαπουνοποιείο και μακαρονοποιείο στην τότε εξελισσόμενη  πόλη. Φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου με καθηγητές τους Κυριάκο Χατζηιωάννου, Τηλέμαχο Κάνθο και  Νίκο Κρανιδιώτη. Το 1948 πήγε στην Αθήνα για σπουδές στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο από το οποίο αποφοίτησε το 1953. Ο καθηγητής του Δημήτρης Πικιώνης (1887-1968) , ήθελε τον Άγγελο να παραμείνει στο πολυτεχνείο για να διδάξει, όμως δική του επιθυμία ήταν να ασκήσει το επάγγελμα του πολεοδόμου και όχι να διδάξει.

Μετά την αποφοίτησή του επέστρεψε στην Κύπρο και άσκησε το επάγγελμά του αρχιτέκτονα- πολεοδόμου. Το 1955, με τον αγώνα της ΕΟΚΑ, το γραφείο του έκλεισε και  οικονομικά κατεστραμμένος επέστρεψε στην Αθήνα όπου δούλεψε  στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Παντρεύτηκε την εξ Ελλάδος Ελένη που ήταν κεραμίστρια και απέκτησαν δυο παιδιά. Το 1963 το γραφείο Δοξιάδη τον έστειλε στο παράρτημα που διατηρούσε στη Νέα Υόρκη.  Το 1968 άνοιξε δικό του γραφείο στην Ουάσινγκτον.  Στην Κύπρο ερχόταν συνήθως για επαγγελματικούς λόγους, αφού τόσο η οικογένειά του όσο και το γραφείο του ήταν στην Αμερική.

 

Βλέπε Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ

 

Σχεδιασμός παραθαλάσσιων πόλεων

Η μεγαλύτερη αρχιτεκτονική πρόκληση για τον Άγγελο Δημητρίου  ήταν η συμμετοχή του στον διεθνή διαγωνισμό για τον σχεδιασμό (master plan) του παραθαλάσσιου τουριστικού θερέτρου στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, Atlantic City. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70  σε μια προσπάθεια να τονωθεί η οικονομία της πόλης, προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός. Εξήντα τέσσερις ομάδες διεθνώς υπέβαλαν για τα σχέδια και στην  τελική επιλογή των δέκα   καλύτερων προτάσεων ήταν και η πρόταση του Άγγελου Δημητρίου, η οποία τελικά κέρδισε το διαγωνισμό. Η πρόταση του χαρακτηρίστηκε ως «ένα καλόγουστο Λας Βέγκας, μια υδάτινη πόλη όχι απλά χτισμένη στο νερό, αλλά σχεδιασμένη σε αρμονία με αυτό».

Mε ειδίκευση στον σχεδιασμό παραθαλάσσιων πόλεων, ο Άγγελος Δημητρίου σχεδίασε επίσης τμήματα της προκυμαίας Norfolk, όπου η κατασκευή δημιούργησε μια ατμόσφαιρα μικτής χρήσης σπιτιών, χώρων αναψυχής και επιχειρήσεων, την ανάπλαση του ποταμού Peoria στο Ιλινόις , και ένα παρόμοιο σχέδιο για τον Racine στο Ουισκόνσιν, έκανε επίσης σχέδια για το Ρίο ντε Ζανέιρο, το Μαϊάμι, το παραλιακό μέτωπο του Σικάγο.

 

Ο Δημητρίου, έγινε ιδιαίτερα γνωστός και στην Ουάσιγκτον  για το σχεδιασμό αρκετών πρεσβειών στη Λεωφόρο Μασαχουσέτης και την αναζωογόνηση της προκυμαίας του Georgetown και του West End. Σχεδιάσε μάλιστα και την κατοικία της  φιλάνθρωπου Elaine Decker Rosensweig και του  σύζυγου της, επενδυτή Stanley Rosensweig. Το  περιοδικό Dossier, τίμησε το σχέδιό του με το βραβείο Home and Garden Award 1990. Το ασυνήθιστο σπίτι που ακολούθησε την αρχιτεκτονική ορθόδοξου μΜοναστηριού κατασκευάστηκε το 1988 χρησιμοποιώντας σκυρόδεμα και γύψο για τους τοίχους, μπλε πέτρα που εξορύσσεται στο όρος Πήλιο, στην Ελλάδα, για τα δάπεδα και χαλκό για την οροφή.

Αρχές της δεκαετίας του ’70 κλήθηκε από το Δήμο Αμμοχώστου να κάνει πολεοδομικό σχέδιο ανάπλασης της Αμμοχώστου  καθώς μέχρι τότε η ανάπτυξη της Αμμοχώστου. Αρχές Ιουλίου του 1974 παρουσίασε το πρώτο προσχέδιο, το οποίο δεν πρόλαβε να αναπτύξει λόγω της τουρκικής εισβολής.

 

Πηγές

1. Η Αμμόχωστος της εικαστικής δημιουργίας, Σύλλογος Αποφοίτων των Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου, Μαρίνα Σχίζα, Λευκωσία, 2007.

2. The new York times An Urban Designer Who Weds Land to Ocean Lays, 4 Mαρτίου 1979 By Fred Ferretti

3. Λάρνακα η πόλη μου

4. Peoria.  The Demitriou plan

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image