Αθανάσιος

Image

Επίσκοπος Κυρήνης. Γεννήθηκε το 1958 στη Μόρφου. Εντάχθηκε στην αδελφότητα της Μονής Κύκκου, με υποτροφία της οποίας σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και βυζαντινή μουσική. Επίσης πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι.

           

Ο Αθανάσιος χειροτονήθηκε διάκονος το 1976 και ιερομόναχος το 1984, οπότε και προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε σε διάφορα διακονήματα στη Μονή Κύκκου, όπως σε αυτά του εφόρου και του μέλους του ηγουμενοσυμβουλίου, ενώ εργάστηκε και ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Τον Σεπτέμβριο του 1997, μετά από πρόταση του Κυπρίου πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και τις ευλογίες της Μονής Κύκκου, μετέβη στη Μόσχα ως έξαρχος του Πατριαρχείου στη Ρωσία, αξίωμα στο οποίο υπηρέτησε μέχρι σήμερα το 2007.

 

Στις 23 Νοεμβρίου 1999 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τον εξέλεξε επίσκοπο Κυρήνης και στις 28 του ίδιου μήνα έγινε η χειροτονία του. Η Ιερά Μητρόπολη Κυρήνης περιλαμβάνει στην πνευματική της δικαιοδοσία την περιφέρεια Μάρσα Ματρούχ της Αιγύπτου.

 

Ο Αθανάσιος έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές:

Πρωτόλεια, 1995

Μετεώρισις, 1997 και

Κένωσις ενοδία, 1998.

 

Εξέδωσε επίσης και τη μελέτη Ανέκδοτα έγγραφα του εν Γεωργία Μετοχίου της Ιεράς Μονής Κύκκου, Λευκωσία, 1998.