Αρσένιος

Image

Ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά. Γεννήθηκε το 1969 στη Λάρνακα και πέθανε το 2004. Το 1986 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας και στη συνέχεια σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα φοίτησε και στο Ωδείο Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, το 1990, μετέβη στη Μεγάλη Βρεττανία για εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, ενώ το επόμενο έτος παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα συστηματικής θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Το 1991 χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, οπότε μετέβη στο Άγιον Όρος όπου και υπηρέτησε για ένα χρόνο στον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές. Το 1992 επέστρεψε στην Κύπρο και εγκαταβίωσε αρχικά στη Μονή των Ιερέων στην Πάφο, ως μέλος της αδελφότητας που δημιουργήθηκε σ’ αυτήν από τον μετέπειτα μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο. Τον Νοέμβριο του 1993 εντάχθηκε στην αδελφότητα της Μονής Μαχαιρά, όταν ο Αθανάσιος εξελέγη ηγούμενός της. Το 1996 χειροθετήθηκε ιερομόναχος και τον Φεβρουάριο του 1999 εξελέγη ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά, σε διαδοχή του Αθανασίου, ο οποίος στο μεταξύ εξελέγη μητροπολίτης Λεμεσού. Λίγο αργότερα, ο Αρσένιος προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη.

 

Ο Αρσένιος βρήκε τραγικό θάνατο στις 11 Σεπτεμβρίου 2004, από τη πτώση ελληνικού ελικοπτέρου που μετέφερε στο Άγιον Όρος τον Κύπριο πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο και την 16μελή συνοδεία του στην οποία, εκτός του Αρσενίου, περιελαμβάνοντο οι μητροπολίτες Πηλουσίου Ειρηναίος και Καρθαγένης Χρυσόστομος, ο επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος και άλλοι κληρικοί και λαϊκοί. Σκοτώθηκαν όλοι.