Αλβέρτος

Λατίνος αρχιεπίσκοπος Λευκωσίας, περίπου μεταξύ του 1209 (ή και κάπως αργότερα) και του 1217. Την πληροφορία περί της υπηρεσίας του στο μεσαιωνικό βασίλειο της Κύπρου έχουμε από την «Ιστορία της Κύπρου» του Φλωρίου Βουστρωνίου (16ος αιώνας), που εγράφη στην ιταλική γλώσσα (δες ελληνική μετάφραση/έκδοση των Α. Παυλίδη και Α. Ερκολάνι, «Φιλόκυπρος», 1998, σελ. 49, παρ. 123).

 

Ο Φλώριος Βουστρώνιος δίνει την πληροφορία ότι ο αρχιεπίσκοπος Αλβέρτος είχε αρχίσει το 1209 την οικοδόμηση του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στη Λευκωσία, χωρίς όμως να προλάβει την ολοκλήρωσή του. Ο ίδιος συγγραφέας αναφέρει ότι το κτίσιμο του ναού συνέχισε ο διάδοχος του Αλβέρτου, ο περιβόητος αρχιεπίσκοπος Ευστόργιος ντε Μοντεγκιού, και το ολοκλήρωσε το έτος 1228.

 

Ο Φλώριος Βουστρώνιος γράφει ότι ο Αλβέρτος υπήρξε ο τρίτος κατά σειρά (Λατίνος) αρχιεπίσκοπος Λευκωσίας. Ο διάδοχός του, συνεπώς, Ευστόργιος ήταν ο τέταρτος και η περίοδος αρχιεπισκοπίας του τοποθετείται περίπου μεταξύ του 1217 και του 1250/51. Κατ’ άλλη πληροφορία, προκάτοχος του Αλβέρτου υπήρξε ο Τιερρί, ο οποίος είχε θέσει τον θεμέλιο λίθο και αρχίσει τις εργασίες ανέγερσης του ναού, περί το 1209. Τούτο σημαίνει ότι ο Αλβέρτος, κατά το 1209 ή λίγο αργότερα, διαδέχθηκε τον Τιερρί και δεν άρχισε αλλά συνέχισε τις εργασίες οικοδόμησης του καθεδρικού ναού της πρωτεύουσας.