Σεραφείμ μητροπολίτης

Image

Κύπριος την καταγωγή ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πραιτωρίας και υπέρτιμος έξαρχος πάσης Αφρικής. Ο μητροπολίτης Σεραφείμ, κατά κόσμο Γεώργιος Φιλίππου, γεννήθηκε το 1961 στο χωριό Γαλαταριά της επαρχίας Πάφου. Το 1973, σε ηλικία 12 χρόνων, εισήχθη ως δόκιμος στο μοναστήρι του Κύκκου. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών πήγε στην Αθήνα όπου και φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στην πατρολογία, στα Πανεπιστήμια Οξφόρδης και Ντάραμ.

 

Στο μεταξύ, χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 και πρεσβύτερος το 1991. Παράλληλα υπηρέτησε ως ιερέας στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Το 1997 εξελέγη μητροπολίτης Κένυας, ενώ υστερότερα ανέλαβε τη μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πραιτωρίας, της πλέον ισχυρής εκκλησιαστικής έδρας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

 

Το όνομα του μητροπολίτη Σεραφείμ είχε εμπλακεί στην πολύκροτη υπόθεση της φυγής στην Κένυα και της σύλληψης στο Ναϊρόμπι του καταδιωκόμενου από τις τουρκικές αρχές ηγέτη των Κούρδων Οτσαλάν. Εξάλλου, το καλοκαίρι του 2009 προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις οι θέσεις τις οποίες διατύπωσε ο μητροπολίτης Σεραφείμ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της χειροτονίας και γυναικών ως ιερέων. 

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια