Παναγία Ασταθκιών, Λάρνακα

Image

Η εκκλησία της Παναγίας των Ασταθκιών βρίσκεται στην επαρχία Λάρνακας, σε ερημική τοποθεσία περίπου στο κέντρο του τριγώνου μεταξύ των χωριών Κοφίνου, Άγιος Θεόδωρος και Αλαμινός, κτισμένη σε πλάτωμα επί της κορυφής λόφου. Πιθανώς ήταν ναός χωριού το οποίο εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε σε άγνωστο χρόνο, από το οποίο δεν σώζεται οποιοδήποτε άλλο ίχνος. Πάντως στους παλαιούς χάρτες δεν σημειώνεται οικισμός στην περιοχή. Το επίθετο, Ασταθκιών, πιστεύεται ότι ίσως ήταν όνομα οικισμού, όπως (Άγιος;) Ευστάθιος (=Στάθης>Αστάθης), αλλά δεν αποκλείεται να αποτελούσε φυτώνυμο επίθετο της Παναγίας (ίσως των Στάχεων, δηλαδή προστάτιδα των σιτηρών).

 

Η εκκλησία, κτισμένη από τοπική άσπρη πέτρα και με φροντισμένο κτίσιμο, είναι μετρίων διαστάσεων, μονόκλιτη, καμαροσκεπής, το δε κλίτος καταλήγει στο ανατολικό του άκρο σε αψίδα. Ωραίες καμαρωτές θύρες υπάρχουν στον νότιο και στον δυτικό τοίχο. Δεν υπάρχει νάρθηκας.

 

Εσωτερικά ο ναός στολιζόταν με τοιχογραφίες, οι οποίες όμως υπέστησαν μεγάλη φθορά λόγω της μακράς εγκατάλειψης αλλά και της χρήσης του ναού από τους Τούρκους βοσκούς της περιοχής ως καταφυγίου σε περιπτώσεις κακοκαιρίας, οπότε άναβαν και φωτιές στο εσωτερικό του.

 

Τόσο η εκκλησία, που χρονολογείται στον 15ο αιώνα, όσο και οι εναπομείνασες εντός του ναού τοιχογραφίες, συντηρήθηκαν το 1999-2000 με φροντίδα και δαπάνη της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.

 

Για το χωριό βλέπε λήμμα Στάθκια ή Αστάθκια

Φώτο Γκάλερι

Image