Βαρνάβα Αποστόλου - Καθεδρικός Ναός

Ο καθεδρικός ναός του Αποστόλου Βαρνάβα

Image

O  καθεδρικός Ναός του Αποστόλου Βαρνάβα εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β στις 11 Ιουνίου 2021, ανήμερα της εορτής του Αποστόλου Βαρνάβα. Βρίσκεται στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Ο Ναός είναι βυζαντινού ρυθμού, μονόκλιτος, σταυροειδής μετά τρούλου. Διαθέτει 4 καμπαναριά.  Το έργο, κόστισε περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ.

 

Επιπλέον ο Ναός διαθέτει δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης, συνολικής χωρητικότητας 140 αυτοκινήτων, ενώ υπάρχει μια μεγάλη πλατεία, αίθουσες εκδηλώσεων, χώρος στέγασης μουσείου αλλά και τρία παρεκκλήσια, που συνθέτουν το επιβλητικό σκηνικό του Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα.

 

Τα θυρανοίξια του Ναού τελέστηκαν στις 25 Μαρτίου 2021 το πρωί της Κυριακής των Βαΐων. Της λειτουργίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, συλλειτουργούντων των επισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, Νεαπόλεως κ. Πορφυρίου και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου καθώς και κληρικών τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

 

Μεχρι τη λειτουργία του Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα, επισημος καθεδρικός Ναός στη Λευκωσίας θεωρείτο ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Φώτο Γκάλερι

Image