Βινιόλι Βινιόλο ντε Vignolo de Vignoli

Γενουάτης πειρατής. Τον Μάιο του 1306 βρισκόταν στην Κύπρο, όπου συνάντησε κοντά στη Λεμεσό τον μεγάλο μάγιστρο του τάγματος των Ιωαννιτών ιπποτών Φουλκ ντε Βιλλαρέ. Το τάγμα των Ιωαννιτών είχε τότε την έδρα του στην Κύπρο αλλά αναζητούσε άλλη ανεξάρτητη βάση. Γι’ αυτό ο Φούλκ συμφώνησε με τον Βινιόλο ντε Βινιόλι πάνω σε κοινό επιχειρησιακό σχέδιο κατάληψης νησιών του Αιγαίου, από τα οποία η Ρόδος προοριζόταν ως η νέα έδρα του τάγματος των Ιωαννιτών ιπποτών.

 

Ο μικρός στόλος των Ιωαννιτών και του Βινιόλι, ενισχυμένος και με 2 γενουατικά πλοία, αναχώρησε από τη Λεμεσό στις 23.6.1306 και πολιόρκησε τη Ρόδο η οποία και παρεδόθη τελικά μετά από 4 περίπου χρόνια, στις 15.8.1310.

 

Πριν από την επιχείρηση κατά της Ρόδου (1306) ο Βινιόλο ντε Βινιόλι, που ήταν γνωστός για τις αγριότητές του, είχε παραβλάψει πολύ το εμπόριο και τις θαλάσσιες επικοινωνίες με την Κύπρο καθώς και τους χωρικούς του νησιού. Κάθε φορά που εμφανιζόταν στις παραλίες και άρχιζε το κυνηγητό του από τους ανθρώπους του βασιλιά, οι Γενουάτες της Κύπρου τον προειδοποιούσαν και τον βοηθούσαν να διαφύγει στη Ρόδο, για να επιστρέψει σε λίγο μόλις σταματούσε η δίωξη. Η δραστηριότητά του αυτή οφειλόταν σε λόγους εκδίκησης, γιατί γύρω στα 1299 ή λίγο πριν, όταν είχε επέλθει η ρήξη Ερρίκου Β' και Γενουατών, ο ανεψιός του Βινιόλι Ανδρέας Μορέσκο είχε απαγχονιστεί στην Αμμόχωστο μαζί με άλλους Γενουάτες πειρατές, οι οποίοι αποτελούσαν το πλήρωμα του πειρατικού πλοίου που είχαν συλλάβει οι άνθρωποι του Ερρίκου στα πλαίσια σκληρών προσπαθειών του να περιορίσει ή να εξαλείψει την πειρατεία. Υπάρχει όμως αντιφατική πληροφορία ότι το καλοκαίρι του 1306 ο Μορέσκο ήταν ελεύθερος και αργότερα ήταν στην υπηρεσία του αυτοκράτορα.