Βιολάρης Μιχάλης

Image

Κύπριος συνθέτης και τραγουδιστής. Γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1944 στη Λάρνακα και κατάγεται από οικογένεια που έχει σχέση με τη μουσική: ο παππούς του ήταν καλός λαγουτάρης και ο πατέρας του ψάλτης και βιολάρης.

 

Ο Μιχάλης Βιολάρης πήρε από μικρός μαθήματα μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Λάρνακας. Στην Αθήνα πήγε το 1962, με υποτροφία, για να σπουδάσει φιλολογία, μετά τις γυμνασιακές του σπουδές. Παράλληλα με τη φοίτησή του στο πανεπιστήμιο, παρακολουθούσε και τα μαθήματα του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Λίγο αργότερα παρουσίασε στην Αθήνα δικές του συνθέσεις, σε συνεργασία με την Σούλη Σαμπάχ. Πρώτο τραγούδι του που μελοποίησε ήταν Ο Σκάπουλλος. Ακολούθησε μια σειρά τραγουδιών του, που τα περισσότερα τραγούδησε ο ίδιος, σε στίχους γραμμένους στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα το οποίο προώθησε και πρόβαλε στον κόσμο του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού. Τραγούδησε επίσης πολλά άλλα τραγούδια που έγιναν επιτυχίες, τόσο δικά του, όσο και άλλων συνθετών. Συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες και εμφανίστηκε σε αθηναϊκές μπουάτ. Κυκλοφόρησε αρκετούς δίσκους με τραγούδια του, εμφανίστηκε στην Κύπρο, στο Λονδίνο και αλλού, συνεργάστηκε με την τηλεόραση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, και πήρε μέρος σε ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες.

 

Από τα τραγούδια του, γνωστότερα είναι η σειρά με τίτλο Τον καιρό της ΕΟΚΑ, τα Έλα να σμίξουμεν τα δκυό, Τρεις Νέοι, Ο Αντάρτης. Η Τζυρκωτού, Τι Λωζάνη - τι Κοζάνη, Μια Λεμεσιανή και πολλά άλλα.

 

Ο Μιχάλης Βιολάρης είναι μόνιμα εγκατεστημένος στην Αθήνα.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image