Βισκόντης Ραϋμόνδος ή Βοημούνδος Raymond Visconte

Αρχηγός των στρατευμάτων μιας αποτυχημένης και κακά οργανωμένης εκστρατείας του 1300, επί Ερρίκου Β' Λουζινιανού, κατά της Αιγύπτου και της Συρίας, με δεκαέξι μεγάλα πλοία (γαλέες) και πολλά μικρότερα που εξόπλισαν ο βασιλιάς, οι Ναΐτες και οι Ιωαννίτες ιππότες και έθεσαν υπό τη διοίκηση του Βαλδουίνου ντε Πικινυί (Picquigny). Στην εκστρατεία συμμετείχαν ο βασιλιάς, ο αδελφός του Αμωρύ Κύριος της Τύρου, ο μέγας μάγιστρος των Ναϊτών, ο διοικητής των Ιωαννιτών και ένας αντιπρόσωπος του Μογγόλου χάνου Γκαζάν. Η εκστρατεία ξεκίνησε στις 20.7.1300 από την Αμμόχωστο στο ακρωτήρι Χελιδόνι νότια της Παλαιπάφου (αρχ. Ζεφύριον) και απ' εκεί στη Ροζέττα, όπου λεηλάτησαν ένα χωριό. Τέσσερις Τάταροι που ήταν στην υπηρεσία των Αιγυπτίων, λιποτάκτησαν στους επιτιθέμενους.

 

Έπειτα το εκστρατευτικό σώμα πήγε στην Αλεξάνδρεια και αφού έμεινε εκεί μια μέρα έπλευσε στην Άκρα (που είχε καταληφθεί το 1291 από τους Σαρακηνούς). Εκεί σκότωσαν 6-7 Σαρακηνούς και κατόπιν πήγαν στην Τορτόζα όπου σκότωσαν πάλι 6. Την άλλη μέρα οι Ιωαννίτες αποβιβάστηκαν στην Μαράκλεια, όπου λήστεψαν και μέθυσαν στο φαγοπότι ˙ μόλις σώθηκαν στα δυο τους πλοία από ξαφνική επίθεση των αντιπάλων που αντελήφθησαν ότι οι Ιωαννίτες είχαν απομονωθεί. Στην επίθεση έχασαν ένα ιππότη και 20 πεζούς.

 

Η επόμενη μνεία του Ραϋμόνδου Βισκόντη είναι στα 1308 οπότε στις 24 Μαΐου μετείχε σε σύσκεψη με τον κοντοστάβλη της Κύπρου, τον πρίγκιπα της Γαλιλαίας και τους Ναΐτες. Η σύσκεψη έγινε στο δικό του κτήμα το λεγόμενο Tartarol στη Νήσου, κοντά στα Πέρα Ορεινής, για μελέτη του θέματος των διωγμών κατά των Ναϊτών που είχαν ήδη αρχίσει. Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η αποστολή του κοντοστάβλη και του πρίγκιπα στη Λευκωσία προς τον κυβερνήτη (τότε) της Κύπρου Αμωρύ, αδελφό του βασιλιά Ερρίκου Β' Λουζινιανού. Οι απεσταλμένοι βεβαίωσαν τον κυβερνήτη ότι πρόθεση των Ναϊτών ήταν να παραδοθούν, κι αυτό ακριβώς έπραξαν στις 27.5.1308.