ΛΟΕΛ - Οινοποιείο

Image

Το Οινοποιείο ΛΟΕΛ Λτδ που βρίσκεται στην πόλη της Λεμεσού και ήταν το πρώτο στην Κύπρο που οργανώθηκε υπό την μορφή Mετοχικής Εταιρείας, έχοντας χιλιάδες μετόχους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν αμπελουργοί.  Από το 2003 το Οινοποιείο ΛΟΕΛ ανήκει στο συγκρότημα Εταιρειών Ομίλου Λαϊκού.

 

Βλέπε λήμμα 

Οινοβιομηχανίες 

 

Εν μέσω του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου (1943) ιδρύθηκε η μετοχική εταιρεία οινοπνευματωδών ΛΟΕΛ από μια ομάδα εργαζομένων που στόχευαν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε μια δική τους εταιρεία και αμπελουργών που διεκδικούσαν τη σταθεροποίηση της διάθεσης των προϊόντων τους.

 

Οι αρχικές εγκαταστάσεις της εταιρείας ήταν σε ενοικιαζόμενα υποστατικά στην οδό Ναυαρίνου και σταδιακά μέχρι το 1953 μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο παραλιακό χώρο μεταξύ των δύο λιμανιών, με δυναμικότητα επεξεργασίας μέχρι 25 εκατομμύρια κιλά σταφύλι το χρόνο.

 

Η ΛΟΕΛ αγόρασε και λειτουργούσε μέχρι το 2004 ένα οινοποιείο, στο Πολέμι. Τη ΒΕΑΠ. Σχεδίασε  και την ίδρυση τοπικού οινοποιείου στην περιοχή των κρασοχωριών στη Λεμεσό στην Κισσούσα.

 

Η ΒΕΑΠ ιδρύθηκε από τους αμπελουργούς του Πολεμιού στα χρόνια των μεγάλων δυσκολιών διάθεσης των σταφυλιών τους. Μια προσπάθεια που απέτυχε.

 

Πέρα όμως από την παραγωγή εκλεκτών κρασιών, η ΛΟΕΛ έχει καταγράψει στο ενεργητικό της και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, με τη νομιμοποίηση της παραγωγής και διάθεσης της ζιβανίας. Σήμερα, η «Ζιβάνα ΛΟΕΛ» κατέχει, αναμφίβολα, την πρωτιά στην προτίμηση των καταναλωτών, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 75%. Ένα παραδοσιακό ποτό που έχει αγαπηθεί όχι μόνο από τους Κυπρίους, αλλά και από όλους τους ξένους επισκέπτες του νησιού μας που την έχουν δοκιμάσει. Ο ΛΟΕΛ έχει τιμηθεί πολλές φορές για τα κρασία της καθώς και για την Κουμανταρία της. Παράγει  επίσης και κονιάκ.

 

Νέα Κτήρια 

Σήμερα το οινοποιείο ΛΟΕΛ βρίσκεται στον Άγιο Σύλα, στη Λεμεσό. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία στην Κύπρο που παράγει κρασί από σταφύλια που καλλιεργούνται στην περιοχή της Πάφου και της Λεμεσού. Οι αμπελώνες τους περιλαμβάνουν πάνω από 20 εκτάρια με ποικιλίες όπως το Μαραθεύτικο, το Cabernet Sauvignon και το Sauvignon Blanc.

 

Αναπτύξεις 

Στο χώρο του παλιού εργαστασίου της ΛΟΕΛ σχεδιάζονται τρείς πύργοι, μια επένδυση πίσω από την οποία βρίσκονται Κινέζοι επενδυτές.

Το «Loel High Rise Residential Project» της Εταιρείας Melkor Holdings Ltd περιλαμβάνει οικιστική ανάπτυξη τριών πολυώροφων κτιρίων, εκμεταλλευόμενη την παρουσία κι άλλων αναπτύξεων στην περιοχή.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image