Γερακιού Σιαχίν γραμμή

Image

Στα σχέδια των στρατιωτικών επιτελείων της Τουρκίας για την εισβολή του καλοκαιριού του 1974, η χάραξη της διαχωριστικής γραμμής που θα διχοτομούσε την Κύπρο, είχε συνθηματικά ονομαστεί «γραμμή Αττίλα». Η γραμμή αυτή, που ήταν και ο τελικός στόχος της επιχείρησης εκείνης, προβλεπόταν στα σχέδια της εισβολής να υλοποιηθεί σε δεύτερη φάση, όπως κι έγινε. Η πρώτη φάση πρόβλεπε την απόβαση στην Κύπρο και τη δημιουργία προγεφυρώματος, στη συνέχεια δε προέλαση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων μέχρι την «γραμμή Γερακιού».

 

Δεν είναι ακριβώς γνωστή η έκταση κυπριακού εδάφους που προβλεπόταν να καταληφθεί στην πρώτη φάση της εισβολής για συμπλήρωση της «γραμμής Γερακιού», τα τουρκικά σχέδια πάντως πρόβλεπαν πως θα χρειάζονταν 6 - 7 μέρες στα τουρκικά στρατεύματα για να φθάσουν από το σημείο απόβασης στη «γραμμή Γερακιού». Μετά το πέρας της επιχείρησης, στις 23 Ιουλίου 1974  τα τουρκικά στρατεύματα είχαν καταλάβει παραθαλάσσια έκταση από τον Καραβά μέχρι τον Άγιο Επίκτητο (περιλαμβανομένης και της Κερύνειας), και στα ενδότερα μέχρι κοντά στα χωριά Άγιο Βασίλειο και Γερόλακκο στα δυτικά, Κουτσοβέντη και Μια Μηλιά στα ανατολικά, και μέχρι τη Λευκωσία, με την τουρκική συνοικία της οποίας ενώθηκαν. Ωστόσο η «γραμμή Γερακιού» πρόβλεπε την κατάληψη περισσότερου εδάφους, αν κρίνουμε από τις πεισματικές επιθέσεις των Τούρκων για κατάληψη στόχων όπως το διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας που τελικά προστατεύθηκε από τη στρατιωτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

 

Η επιχείρηση για τη χάραξη της «γραμμής Αττίλα» πραγματοποιήθηκε από τις 14 Αυγούστου του 1974, μέχρι και τις 17 του ίδιου μήνα.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image