Γιαηλάς

Image

Βουνοκορφή 935 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, τοποθετημένη πάνω στα σκληρά ανθεκτικά πετρώματα της οροσειράς του Πενταδάκτυλου. Είναι εξαιρετικά απότομη κορφή, πράγμα που της δίνει μια μεγαλοπρέπεια. Βρίσκεται 1,5 περίπου χμ. βορειοανατολικά της γνωστής περιοχής της Χαλεύκας*. Η κορφή, που δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση 540 περίπου χιλιοστόμετρα, είναι κατάφυτη με κωνοφόρα δέντρα και ποικίλη άλλη δασώδη χαμηλή βλάστηση.

 

Συχνά η έκταση γύρω από τον Γιαηλά φέρει το όνομα βουνό του Γιαηλά, περισσότερο γνωστό στους περιηγητές και τους κατοίκους των γειτονικών χωριών. Από τον Γιαηλά πηγάζουν πολλά ρυάκια και χείμαρροι με βόρεια κατεύθυνση προς τη θάλασσα της Κερύνειας και νότια προς τη Μεσαορία.

 

Ανατολικά της Χαλεύκας και μέχρι το μοναστήρι του Αντιφωνητή έχουν δημιουργηθεί δυο δασικοί δρόμοι βόρεια και νότια της κορυφογραμμής. Η επίσκεψη προς τον Γιαηλά είναι πιο εύκολη και πιο πρακτική από το νότιο δρόμο. Από την περιοχή του Γιαηλά η θέα είναι έξοχη προς πολλές κατευθύνσεις, ιδιαίτερα προς τον κάμπο της Μεσαορίας και την κερυνειώτικη θάλασσα. Εξ άλλου, κατά τον Ξ. Φαρμακίδη, η λέξη γιαηλάς σημαίνει ακριβώς τοποθεσία με μαγευτική θέα.