Σύγχρονη Ινδή πολιτικός. Γεννήθηκε το 1917 και δολοφονήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1984. Ήταν κόρη του μεγάλου Ινδού πολιτικού ηγέτη Νεχρού. Σπούδασε στην Ελβετία και στην Αγγλία. Στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας της εμφανίστηκε το 1959 οπότε εξελέγη πρόεδρος του κόμματος του Κογκρέσσου. Τον Ιανουάριο του 1966 εξελέγη πρωθυπουργός της Ινδίας και διατήρησε το αξίωμα αυτό μέχρι τον Μάρτιο του 1977, οπότε ηττήθηκε στις εκλογές. Τον Μάιο του ίδιου χρόνου απώλεσε την προεδρία του κόμματός της. Το 1978 ίδρυσε νέο κόμμα που κέρδισε διάφορες τοπικές εκλογές. Συνεργάστηκε ξανά με το παλαιό της κόμμα και κέρδισε πάλι τις εκλογές του 1980, οπότε ανέλαβε για μια ακόμη φορά την πρωθυπουργία μέχρι την ημέρα της δολοφονίας της.
Η Ιντίρα Γκάντι χάραξε πολιτική φιλίας και στενής συνεργασίας με την Κύπρο, την οποία σταθερά υποστήριξε, τόσο μέσα στους κόλπους του κινήματος των Αδεσμεύτων, όσο και εντός των πλαισίων της Κοινοπολιτείας, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και σε άλλα διεθνή βήματα. Είχε επανειλημμένες συναντήσεις και συνομιλίες με τον πρόεδρο Μακάριο, και με τον πρόεδρο Σπύρο Κυπριανού, τόσο στην Ινδία όσο και αλλού, με την ευκαιρία μεγάλων διασκέψεων κορυφής. Ο λαός της Κύπρου την γνώρισε σαν φίλη τη δεύτερη φορά που επισκέφθηκε την Κύπρο (την πρώτη φορά πέρασε από το αεροδρόμιο Λάρνακας τον Μάιο του 1981) τον Σεπτέμβριο του 1983.
Η επίσκεψη της Γκάντι το 1983
Η Γκάντι επισκέφτηκε την Κύπρο τις 20 Σεπτεμβρίου 1983. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η Ινδή Πρωθυπουργός, παρέστει σε επίσημο δείπνο, παραχώρησε συνέντευξη σε δημοσιογραφική διάσκεψη μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρο Κυπριανου επισκέφτηκε το Θρονί και τον Τάφο του Μακαρίου Γ' και το Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα παρέθεσε δύο πολιτικές ομιλίες μία στο επίσημο δείπνο και μία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Βλέπε: Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ
Επισκέφτηκε επίσης το δημαρχείο Λευκωσίας και ο δήμαρχος Λέλλος Δημητριάδης της πρόσφερε αναμνηστική πλάκα και άλλα δώρα. Την ίδια μέρα εγκαινίασε τη λεωφόρο Τζιαβαχαρλαλ Νεχρού στην Λευκωσία και κατέθεσε λουλούδια στην προτομή του Μαχάτμα Γκάντι.
Κατά την επίσκεψη της στη Βουλή των Αντιπροσώπων την υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Λαδάς ο οποίος της πρόσφερε Κυπριακή υδρία της Κυπροαρχαϊκής περιόδου.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ