Γκουάρκο Αντώνιος Antonio Guarco

Image

Γενουάτης καπετάνιος της Αμμοχώστου κατά το 1402. Σύμφωνα προς όσα γράφουν ο Λεόντιος Μαχαιράς και ο Στραμβάλδι, ο βασιλιάς της Κύπρου Ιανός (1398 - 1432) στην προσπάθειά του ν' ανακαταλάβει την Αμμόχωστο την οποία κατείχαν οι Γενουάτες από το 1373, ήλθε σε επαφή με τον εξομολογητή του Γκουάρκο, κάποιο μοναχό Γρηγόριο. Ο τελευταίος φαινόταν διατεθειμένος να δολοφονήσει τον Γκουάρκο και να παραδώσει στον Ιανό την Αμμόχωστο, ως δε αντάλλαγμα θα κέρδιζε τον επισκοπικό θρόνο της πόλης.

 

Σύμφωνα προς άλλες πηγές, η Γένουα θεώρησε ότι ο Γκουάρκο διέκειτο φιλικά προς τον Κύπριο βασιλιά Ιανό, γι’ αυτό κι έστειλε στην Αμμόχωστο άλλο καπετάνιο, τον Παλλαβιτσίνι, για να τον αντικαταστήσει. Ύστερα από άρνηση του Γκουάρκο να παραδώσει την πόλη στον αντικαταστάτη του, και την αναχώρηση του Παλλαβιτσίνι, η Γένουα κατηγόρησε τον Γκουάρκο ως προδότη που σκοπό είχε να παραδώσει την Αμμόχωστο στον βασιλιά Ιανό. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο Γκουάρκο έστειλε στον Ιανό τα κλειδιά της πόλης, χρησιμοποιώντας ως απεσταλμένο του στον βασιλιά τον μοναχό Γρηγόριο.

 

Φαίνεται όμως ότι ο Γκουάρκο δεν είχε προδώσει τους Γενουάτες  συμπατριώτες του, γιατί τελικά το σχέδιο του Ιανού να εισέλθει κρυφά στην πόλη το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα του 1402, ύστερα από την εξασφάλιση κλειδιών που άνοιγαν τις πύλες της πόλης, τα οποία του έφερε μυστικά ο μοναχός Γρηγόριος, απέτυχε. Οι συνωμότες, περιλαμβανομένου και του μοναχού Γρηγορίου, συνελήφθησαν από τους Γενουάτες και εκτελέστηκαν.