Γαλανός Αλέξης

Image

Πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και δήμαρχος Αμμοχώστου. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 30 Αυγούστου 1940. Τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές το 1958 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (King's College) από το οποίο έλαβε δίπλωμα Master στις οικονομικές επιστήμες και την κοινωνιολογία. Επίσης σπούδασε νομικά και απέκτησε τον τίτλο Barrister-at-Law του Inner Temple.

 

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ασχολήθηκε με τις εμπορικές επιχειρήσεις της οικογένειάς του στην Αμμόχωστο. Διετέλεσε επί σειρά ετών σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

 

Πολιτική 

Το 1976 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Παράταξης, που αργότερα μετονομάσθηκε σε Δημοκρατικό Κόμμα. Τον ίδιο χρόνο εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και ανέλαβε την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας μέχρι το 1978. Το 1978 ανέλαβε την προεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και Αμύνης στην περίοδο 1981-1985 και αντιπρόεδρος, την ίδια περίοδο, της Επιτροπής Οικονομικών. Για μία δεκαετία (1981-1991) ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος και μέχρι το 1989 συμμετείχε και στο Εθνικό Συμβούλιο υπό την ιδιότητα του αυτή. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ)

Εξελέγη γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος το 1989 και αντιπρόεδρος του Κόμματος το 1990.

 

Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, στην περιφέρεια Αμμοχώστου. Στις 30 Μαΐου 1991 εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Υπό την ιδιότητά του αυτή, ο Αλέξης Γαλανός ανέλαβε και πολλές αποστολές στο εξωτερικό, εκπροσώπησε την Κύπρο επανειλημμένως στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε άλλα σώματα, και ηγήθηκε κοινοβουλευτικών αποστολών σε διάφορες χώρες.

 

Η πεζίνα 

 Στις προεδρικές εκλογές του 1993 ο Αλέξης Γαλανός έμεινε στην ιστορία για την ατάκα του για τον Γιώργο Βασιλείου ότι "έλειψεν του η πεζίνα". Η φράση αυτή λέχθηκε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των Προεδρικών και με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Γαλανός έστελνε μήνυμα συσπείρωσης κυρίως προς τους οπάδούς του Κέντρου να στηρίζουν την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε με νίκη Κληρίδη έστω και με οριακή διαφορά. 

 

Ο Αλέξης Γαλανός υπηρέτησε ως πρόεδρος της Βουλής μέχρι το 1996. Το 2006 κατήλθε στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου διεκδικώντας το αξίωμα του δημάρχου Αμμοχώστου. Κέρδισε τις εκλογές και εξελέγη δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης. Μετά από μάχη στήθος με στήθος, το 2016, ο Αλέξης Γαλανός κατάφερε να επανεκλεγεί για τρίτη θητεία. Έλαβε συνολικά 4941 ψήφους, έναντι 4918 που έλαβε ο Συμεών Ιωάννου.

Πέθανε στις 15 Ιουλίου 2019 με τον καημό της επιστροφής στην Αμμόχωστο σε ηλικία 79 ετών, ενώ βρισκόταν σε θερινές διακοπές μαζί με την σύζυγο του Αλεξάνδρα Γαλανού, στο ελληνικό νησί της Κω. 

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image