Κασουλίδης Ιωάννης

Image

Πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και ευρωβουλευτής. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 10 Αυγούστου 1948. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Λυών (Γαλλία) και ειδικεύθηκε στη γηριατρική σε νοσοκομεία του Λονδίνου. Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Φοιτητικών Ενώσεων Γαλλίας. Με την επιστροφή του στην Κύπρο ασχολήθηκε ενεργά και με την πολιτική και υπήρξε από τα πρώτα στελέχη του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και στενός συνεργάτης του ιδρυτή του κόμματος Γλαύκου Κληρίδη. Υπηρέτησε σε διάφορα κομματικά αξιώματα και μεταξύ άλλων και ως πρόεδρος της οργάνωσης νεολαίας του κόμματος ΝΕΔΗΣΥ.

 

Το 1991 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας, ενώ το 1993, με την εκλογή του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, διορίστηκε κυβερνητικός εκπρόσωπος ( Μάρτιος 1993 – Απρίλιος 1997). Τον Απρίλιο του 1997 ανέλαβε ως υπουργός των Εξωτερικών στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη. Από το αξίωμα αυτό εργάστηκε μεταξύ άλλων και ως ο επικεφαλής του διπλωματικού σώματος στις προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είχε υπό την ευθύνη του το πολιτικό μέρος των διαπραγματεύσεων. Ως υπουργός των Εξωτερικών υπηρέτησε μέχρι  και τον Φεβρουάριο του 1998. Κατά τις πρώτες ευρωεκλογές που έγιναν τον Ιούνιο του 2004, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ιωάννης Κασουλίδης εξελέγη ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ. Από τη θέση αυτή ανέπτυξε ποικίλη και συνεχή δραστηριότητα στην Ευρώπη, προς προώθηση των δικαίων και των συμφερόντων της Κύπρου, ιδίως εις ό,τι αφορά στο εθνικό θέμα.

 

Κατά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2008, ο Ιωάννης Κασουλίδης διεκδίκησε το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηριζόμενος από τον ΔΗΣΥ και άλλες πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις. Οι βασικοί του αντίπαλοι υπήρξαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, που διεκδικούσε δεύτερη θητεία, και ο πρόεδρος της Βουλής, Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας. Κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών (στις 17/2/08) ο Ιωάννης Κασουλίδης εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους, σε ποσοστό 33,51%, έναντι ποσοστού 33,29% του Δημήτρη Χριστόφια και 31,79% του Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, μεταξύ των δύο πρώτων στις 24 Φεβρουαρίου 2008  έδωσε στον Ιωάννη Κασουλίδη ποσοστό 46,63% έναντι 53,37% του Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος και εξελέγη (δες και λήμμα εκλογές).

 

Στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη (2013-2018) ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέλαβε ως υπουργός Εξωτερικών και πάλι. Παρά το ότι ο Νίκος Αναστασιάδης επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2018 ως Πρόεδρος, ο Ιωάννης Κασουλίδης αποφάσισε να μην επιδιώξει ξανά πολιτειακό αξίωμα και αποσύρθηκε.

 

Ο Ιωάννης Κασουλίδης αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της κίνησης "Απόφαση Ειρήνης" η οποία  ιδρύθηκε το 2019 και η οποία έχει θέσει ως στόχο τη σωστή ενημέρωση της Κοινωνίας για τη λύση του Κυπριακού αλλά και την ουσιαστική επικοινωνία των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. 

 

Ο Ιωάννης Κασουλίδης τιμήθηκε με διάφορες διακρίσεις και μεταξύ άλλων με τους Μεγαλόσταυρους του Τάγματος του Φοίνικα και του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, το παράσημο του Εθνικού Κέδρου του Λιβάνου, το Μέγα Ταξιάρχη του Παναγίου Τάφου κ.α.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image