Χατζηπαύλου Αντώνης

Image

Διετέλεσε δήμαρχος Λεμεσού. Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1943 στη Λεμεσό.  Είναι γιος του Δημητράκη και της Ολβίας.  Είναι νυμφευμένος από το 1966 με την Ινώ, το γένος Σταυρίδη, από τη Λάρνακα και είναι πατέρας τριών παιδιών, της Εύης, του Δημήτρη και της Ολβίας.

 

Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας και σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και το Κολλέγιο της πόλης του Μπέρμιγχαμ (Aston University).

 

Επαγγελματική σταδιοδρομία
Το 1966 αρχίζει να εργάζεται στην οικογενειακή οινοβιομηχανία ΕΤΚΟ ΛΤΔ την οποία ίδρυσε ο γενάρχης της οικογένειας  Χατζηπαύλου Χριστόδουλος το 1844 αρχικά στο χωριό Ζανατζιά.  Το 1968 ο Αντώνης Χατζηπαύλου γίνεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΚΟ ΛΤΔ η οποία είναι μια από τις μεγάλες οινοβιομηχανίες της Κύπρου.  Το 1970 διορίζεται συνδιευθύνων σύμβουλος της ΕΤΚΟ ΛΤΔ.  Το 1975 εκλέγεται αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Οίνων και Οινοπνευμάτων Κύπρου.  Το 1977 εκλέγεται πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΚΟ ΛΤΔ, θέση την οποία κατείχε για πολλά χρόνια.
 
Η ΕΤΚΟ ΛΤΔ είναι μιά από παλαιότερες οινοβιομηχανίες στην Κύπρο, με εξαγωγές στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού και επί τούτου έχει τιμηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση.
 
Το 1978 εκλέγεται πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου της OLYMPUS WINERIES LTD.
 
Το 1990 γίνεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lombard Natwest Bank Ltd.  Το 1998 εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank Ltd.
 
To 1999 εκλέγεται πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου της Οινοποιείας ΟΛΥΜΠΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ.
 
Το 2000 διορίζεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της LAMBOUSA VENTURE CAPITAL & INVESTMENT LTD, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΥΜΠΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΛΤΔ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ (HOLDINGS) LTD.
 
To 2001 διορίζεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Α & P (ANDREOU & PARASKEVAIDES) ENTERPRISES LTD.  Την ίδια χρονιά εκλέγεται πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Οινοπαραγωγών Κύπρου.

 

Εταιρικό μέλος του Βρετανικού Ινστιτούτου Διευθύνσεως και μέλος του Ινστιτούτου Μάρκετιγκ, του Ινστιτούτου Διευθυντών και του Ινστιτούτου Διευθύνσεως στην Κύπρο. Επίσης μέλος του Συμβουλίου Αμπελουργικών Προϊόντων, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Οινικών Προϊόντων και μέλος του συμβουλίου διευθυντών της Ομοσπονδίας Εργοδοτών Κύπρου.

 

Απόλλων 

Το 1967 εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου ΑΠΟΛΛΩΝ Λεμεσού και το 1977 εκλέγεται πρόεδρος του Σωματείου, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 1985 όπου και υπέβαλε παραίτηση λόγω έλλειψης χρόνου.

 

Διετέλεσε  πρόεδρος της Λέσχης «Λάιονς» Λεμεσού, αναπληρωτής περιφερειακός κυβερνήτης της Περιφέρειας 117 των «Λάιονς» (Ελλάς - Κύπρος) κ.α.

 

Δήμαρχος

Στις 25 Μαϊου 1986 εκλέγεται Δήμαρχος Λεμεσού, με τη στήριξη κυρίως του ΔΗΣΥ.  Αναλαμβάνει  Αντιπρόεδρος της ΄Ενωσης Δήμων Κύπρου και μέλος του Συμβουλίου Δήμων της Ευρώπης.  Το 1989 εκλέγεται Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Περιβάλλοντος και Προγραμματισμού Δόμησης Πόλεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
Το 1991 επανεκλέγεται Δήμαρχος Λεμεσού και Αντιπρόεδρος της ΄Ενωσης Δήμων Κύπρου έως και το 1996. Επί της δημαρχίας του τέθηκαν οι βάσεις για τη λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος Λεμεσού και άλλες υποδομές τις οποίες αξιοποιησε και επέκτεινε  στη συνέχεια ο διάδοχος του Δημήτρης Κοντίδης.
 
Το 1992 εκλέγεται μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Δικτύου Μεσογειακών Πόλεων (Medcities Network).
 
To 1993 εκλέγεται πρόεδρος της Επιτροπής του Φυσικού και Δομημένου Περιβάλλοντος του Συμβουλίου της Ευρώπης, το 1994 Πρόεδρος του προγράμματος MED-URBS SEALING NEPON NETWORK, ενώ το 2000 διορίζεται επίτιμο μέλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
 
Πηγή:
  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image