Δημητρίειο Πολιτιστικό Κέντρο Λάρνακας

Image

Πολιτιστικό Κέντρο της Λάρνακας. Δημιουργήθηκε το 1973 σε κτίριο που παρεχώρησε η γνωστή οικογένεια Δημητρίου. Η ίδρυση του Κέντρου έγινε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

 

Συγκεκριμένα το 1973 ιδρύθηκε από τον Νίκο Γ. Δημητρίου στην ιδιόκτητη κατοικία του, στην πλατεία της οδού Δημητρού Ν. Δημητρίου στο κέντρο της  πόλης. Ο Νίκος Δημητρίου (1920-1981), εμποροβιομήχανος το επάγγελμα, διετέλεσε υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας από το 1968 έως το 1970 και ακολούθως,  πρέσβης στην Ουάσιγκτον από 1973 έως 1979.

Το «Δημητρίειο Πολιτιστικό Κέντρο» είχε σύντομη ζωή αφού μπόρεσε να λειτουργήσει μέχρι το 1983. Οι παλιοί Λαρνακείς θυμούνται τη μεγάλη πολιτιστική προσφορά του προς την πόλη:  διαλέξεις, συζητήσεις, εκθέσεις καθώς και ποικίλες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο λειτουργούσε κάτω από την αιγίδα της Μορφωτικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με τον Οίκο  Ν. Ι. Δημητρίου.

Κατά την τούρκικη εισβολή του 1974 το κτήριο του Κέντρου στέγασε μεγάλος αριθμός εκτοπισθέντων. Ανάμεσά  τους και την οικογένεια του λυσιώτη λαϊκού  ποιητή Παύλου Λιασίδη.

 

Όπως προαναφέραμε το «Δημητρίειο Πολιτιστικό Κέντρο» πρόσφερε υψηλού επιπέδου πολιτισμό έως το 1983. Κατεδαφίστηκε λίγα χρόνια μετά μαζί με όλο το οικοδομικό τετράγωνο και αντικαταστάθηκε από μεγάλο συγκρότημα καταστημάτων και γραφείων.

Το Δημητρίειο Πολιτιστικό Κέντρο απετέλεσε για μια δεκαετία πολιτιστικό πνεύμονα της Λάρνακας. Περιλάμβανε θεατρικό εργαστήρι, εργαστήρι τέχνης, βιβλιοθήκη, πινακοθήκη κ.α. εγκαταστάσεις. Διοργάνωνε ποικίλες εκδηλώσεις, θεατρικές, μουσικές, καλλιτεχνικές, ενώ δίνονταν και διαλέξεις. Το κτίριο έχει τώρα κατεδαφιστεί.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια