ΑΧΕΠΑ ΑΗΕΡΑ

Image

Ελληνοαμερικανική οργάνωση που ιδρύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (αρχικά στην Ατλάντα), το 1922 από Έλληνες μετανάστες. Τα αρχικά ΑΗΕΡΑ σημαίνουν American Hellenic Educational Progressive Association (Αμερικανο -Ελληνική Επιμορφωτική Προοδευτική Εταιρεία).

 

Μεταξύ των σκοπών που είχε από την αρχή θέσει η οργάνωση αυτή, ήταν η καλλιέργεια και προαγωγή του ανόθευτου αμερικανισμού μεταξύ των Ελλήνων μεταναστών, η αφοσίωση στο πολίτευμα των ΗΠΑ και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών, κυρίως όμως η προστασία των Ελλήνων της Αμερικής και η διατήρηση και σύσφιγξη των δεσμών με την Ελλάδα. Πολύ σύντομα η οργάνωση αναπτύχθηκε κι απλώθηκε σ' όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ. Σήμερα έχει 800 περίπου παραρτήματα, με 85.000 μέλη. Μεταξύ των μελών της ήταν κι ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ.

 

Η ΑΧΕΠΑ σχετίστηκε προς την Κύπρο από το 1950 ιδιαίτερα, όταν ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ' άρχισε εκστρατεία κινητοποίησης του Ελληνισμού υπέρ της κυπριακής ελευθερίας. Έκτοτε, η ΑΧΕΠΑ εργάστηκε μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ποικίλους τρόπους, υπέρ της Κύπρου. Οι δραστηριότητές της σχετικά με την Κύπρο περιλάμβαναν μεταξύ άλλων διαφώτιση για τα δίκαια του κυπριακού λαού, οργάνωση εκδηλώσεων υπέρ των Κυπρίων, πολιτικές ενέργειες και πιέσεις προς διάφορες αμερικανικές κυβερνήσεις, αποστολές ηγετών της στην Κύπρο, συγκέντρωση και αποστολή στην Κύπρο ποικίλης υλικής βοήθειας (ιδίως αμέσως μετά την τουρκική εισβολή του 1974), άσκηση φιλοκυπριακής πολιτικής μέσω βουλευτών και γερουσιαστών, μελών και φίλων της, κ.α.

 

Η οργάνωση εξακολουθεί να διατηρεί στενή επαφή με την Κύπρο.