Ζαλουμίδης Λουκάς

Image

Μια από τις εξέχουσες πνευματικές προσωπικότητες της Αμμοχώστου, στην οποία έζησε κι έδρασε κατά τις πρώτες δυο δεκαετίες του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1884 και πέθανε το 1952 . Ο Λουκάς Ζαλουμίδης σπούδασε νομικά και εμπορικά στην Αθήνα.

 

Διακρίθηκε κυρίως ως πείσμων εκδότης εφημερίδων, ως ρήτορας και ως εξαιρετικά δραστήριος παράγων ως προς την ανάμειξή του στα κοινά. Σε ιδιόγραφο σημείωμα πίσω από φωτογραφία του, αναφέρει τις ιδιότητες τις οποίες κατείχε, που μεταξύ άλλων ήσαν:

 

-Γενικός    γραμματέας   του   συλλόγου «Ὃμηρος»  Βηρυτού (πιθαν. 1903).

-Γραμματέας του συλλόγου «Ἐθνικόν Κέντρον» (1908).

-Αντιπρόσωπος Βαρωσίων στην εκλογή αρχιεπισκόπου Κύπρου (1909;).

-Μέλος της επιτροπής «Πολιτικοῦ Ἀγῶνος» (1912).

-Μέλος επιτροπών διοργανώσεως συλλαλητηρίων και εράνων (1912).

-Μέλος επιτροπής της «Ελληνικής Λέσχης» (1913- 15).

-Γραμματέας της επιτροπής των εκπαιδευτηρίων Αμμοχώστου (1913 - 15).

-Δημοτικός σύμβουλος (1914 - 17).

-Μέλος επιτροπής του αναγνωστηρίου «Ανόρθωσις» (1913).

-Μέλος επιτροπής για ανέγερση νοσοκομείου.

-Πρόεδρος της «Νέας Λέσχης».

 

Ιδιαίτερα δραστήριος απεδείχθη ως δημοτικός σύμβουλος της πόλης και ως μέλος της διαχειριστικής επιτροπής και έφορος των εκπαιδευτηρίων της Αμμοχώστου. Διετέλεσε επίσης έφορος των ελληνικών εκπαιδευτηρίων Αμμοχώστου (1913 - 1925).

 

Βλέπε λήμμα: Αμμόχωστος- Πνευματική ζωή

 

Σαν εκδότης, ο Ζαλουμίδης εξέδωσε στην Αμμόχωστο την εφημερίδα Σαλαμίς (1907 - 9) μαζί με τον Κ. Γ. Νικολαΐδη, την εφημερίδα Ἀμμόχωστος (1912 - 21), την εφημερίδα Δημιουργία (1926 - 29) της οποίας ήταν διευθυντής, ενώ ιδιοκτήτης ήταν ο Κ.Π. Ρωσσίδης, την εφημερίδα Πρόοδος (1925 - 6) επίτιτλο της οποίας είχε τοποθετήσει ένα δικό του ρητό που έλεγε: Ὁ  ἐθέλων νά εἶναι ἐλεύθερος, εἶναι ἐξηνθρωπισμένος. Ὁ  ἐθελόδουλος εἶναι ὑπάνθρωπος.

 

Για τις επανειλημμένες προσπάθειές του να εκδίδει εφημερίδες ελέχθη χαρακτηριστικά ότι ο Ζαλουμίδης επέμενε να το κάνει, σε μια εποχή που οι άνθρωποι δεν γνώριζαν ανάγνωση. Οραματιστής όμως ο ίδιος, πνεύμα ανήσυχο, όχι μόνο διοργάνωνε πολιτιστικές εκδηλώσεις και συμμετείχε ενεργά σ' αυτές, αλλά ήταν συνήθως και ο ομιλητής σε εθνικές επετείους και άλλες γιορτές.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια