Δίων Κάσσιος

Image

Αρχαίος Έλληνας ιστορικός. Γεννήθηκε στη Νίκαια περί το 155 μ.Χ. και πέθανε εκεί το 235 μ.Χ. Γιος του επάρχου και συγκλητικού Κάσσιου Απρονιάνους, εντάχθηκε και ο ίδιος στην τάξη των Ρωμαίων αριστοκρατών και έγινε συγκλητικός το 180 μ.Χ. Το 229, επί Σεπτιμίου Σεβήρου, έγινε τακτικός ύπατος (consul ordinarius), υψηλότατο κρατικό αξίωμα της Ρώμης. Αργότερα αποσύρθηκε στην ιδιαίτερή του πατρίδα, όπου κι έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του ασχολούμενος με τη συγγραφή. Έγραψε, σε 80 βιβλία στην ελληνική γλώσσα, το σύγγραμμα Ρωμαϊκή Ιστορία που περιλαμβάνει την ιστορία της Ρώμης από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι το 229. Από το έργο του αυτό έχουν σωθεί τα βιβλία 36 έως 60 καθώς και αποσπάσματα από τα βιβλία 17, 79 και 80.

 

» Βλέπε λήμμα: Ρωμαϊκή Εποχή

 

Αναφορές στην Κύπρο

Στο έργο του αυτό ο Δίων Κάσσιος έχει και διάφορες αναφορές που σχετίζονται με την Κύπρο και την ιστορία της. Οι κυριότερες απ' αυτές είναι:

  • Αποτυχημένη προσπάθεια του Αντιόχου να καταλάβει την Κύπρο το 196 π.Χ. (βιβλίο 19).
  • ατάληψη της Κύπρου από τους Ρωμαίους το 58 π.Χ. (βιβλίο 38).
  • Σχέσεις προς την Κύπρο του Ιουλίου Καίσαρος και απόδοση απ' αυτόν του νησιού στα  αδέλφια της Κλεοπάτρας Αρσινόη και Πτολεμαίο το 47 π.Χ. (βιβλίο 42).
  • Απόδοση της Κύπρου από τον Μάρκο Αντώνιο αρχικά στα παιδιά της Κλεοπάτρας  Αλέξανδρο,  Κλεοπάτρα  και Πτολεμαίο το 36 π.Χ. και ύστερα στην Κλεοπάτρα και τον γιο της Καισαρίωνα (Πτολεμαίο) το 34 π.Χ. (βιβλίο 49).
  • Υπαγωγή της Κύπρου στον Οκτάβιο Καίσαρα το 27 π.Χ. και στον Δήμο της Ρώμης το 22 π.Χ. (βιβλία 53 και 54).
  • Επανάσταση των Εβραίων στην Κυρήνη, Αίγυπτο και Κύπρο το 116/7 μ.Χ. και μεγάλες σφαγές και καταστροφές στη Σαλαμίνα. Αναφέρει ότι σκοτώθηκαν στην Κύπρο 240.000, αριθμός που φαίνεται κάπως υπερβολικός (βιβλίο 68).

 

 

Πηγή:

  • Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image