Ειδική Σχολή Λευκωσίας

Image

Iδρύθηκε το 1973 από το Υπουργείο Παιδείας και ήταν γνωστή και ως Σχολή Δυσπροσάρμοστων Παίδων. Λειτουργούσε σε πειραματική βάση, σε ειδικές τάξεις σε συνηθισμένα σχολεία. Λειτούργησαν συνολικά 6 τέτοιες τάξεις με την παροχή βοήθειας σε παιδιά με προσαρμοστικά προβλήματα ώστε να μπορούν να επανενταχθούν στο συνηθισμένο σχολείο.

 

Μετά την απόφαση του Υπουργείου για την κατάργηση των ειδικών τάξεων, τα παιδιά σταδιακά συγκεντρώθηκαν σε ένα μικρό σχολείο στο χώρο της τότε Παιδαγωγικής Ακαδημίας (σήμερα το Πανεπιστήμιο Κύπρου). Εδώ στεγάζονταν τα γραφεία της σχολής και 2 τάξεις. Το 1982 λειτούργησε νέα πτέρυγα, γνωστή  ως «κεντρικό» σε απόσταση εκατόν μέτρων από το πρώτο όπου στεγάστηκαν παιδιά με ηλικίας μέσης εκπαίδευσης, και όπου υπήρχαν εργαστήρια για επαγγελματική εκπαίδευση. Το 2001 κατεδαφίστηκε το «κεντρικό» κτίριο και αριθμός παιδιών στεγάστηκαν, προσωρινά, σε άλλο ειδικό σχολείο. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2004-5 λειτούργησε το νέο κτίριο του σχολείου με όλα τα τμήματα στον ίδιο χώρο.

 

Σήμερα (2008) είναι γνωστό ως Ειδικό Σχολείο Λευκωσίας, που προσφέρει ειδικά εκπαιδευτικά και θεραπευτικά προγράμματα για παιδιά που ύστερα από αξιολόγηση της Επαρχιακής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, χρειάζονται τέτοιες υπηρεσίες που δεν μπορούν να προσφερθούν σε συνηθισμένα σχολεία. Τα περισσότερα παιδιά του σχολείου παρουσιάζουν ελαφριά ως μέτρια νοητική αναπηρία με προβλήματα συμπεριφοράς και συναισθηματικά προβλήματα. Τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από συνηθισμένα σχολεία.

 

Προσφέρονται επίσης ευκαιρίες για συμμετοχή των παιδιών σε διάφορες κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες όπως χορωδίες, αθλητικούς και ποδοσφαιρικούς αγώνες.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image