Ελαίας ακρωτήρι

Image

Ακρωτήρι στο νότιο τμήμα της χερσονήσου της Καρπασίας, στις ανατολικές ακτές της Κύπρου, μεταξύ των χωριών Βοκολίδας, Αγίου Θεοδώρου και Γαστριών. Το ακρωτήρι ήταν γνωστό με το ίδιο όνομα από τα αρχαία χρόνια.

 

Βλέπε λήμμα: Ελαία

 

Το ακρωτήρι της Ελαίας περιλαμβάνεται στη διοικητική έκταση του χωριού Άγιος Θεόδωρος και περιβάλλεται από τα δάση της Βάλειας και της Αυγολίδας. Μια πολύ μικρή έκταση γύρω από το ακρωτήρι είναι ακαλλιέργητη, ενώ πολύ κοντά στο εσωτερικό φυτρώνει πλούσια θαμνώδης φυσική βλάστηση.

 

Δίπλα στο ακρωτήρι της Ελαίας βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Βάλειας, ο οποίος προσεγγίζεται από ένα σκυρόστρωτο δρόμο που ξεκινά από το χωριό Άγιος Θεόδωρος. Ανατολικότερα, ένας δεύτερος σκυρόστρωτος δρόμος που ξεκινά και πάλι από το χωριό Άγιος Θεόδωρος, προσεγγίζει το ακρωτήρι.

 

Το ακρωτήρι της Ελαίας οφείλει τη δημιουργία του στο σκληρό πέτρωμα του ασβεστολιθικού ψαμμίτη που το περιβάλλει. Γίνεται αποδεκτό ότι την ονομασία του την οφείλει στο δέντρο της ελιάς, που πιθανό να φύτρωνε άφθονο στην περιοχή κατά την αρχαιότητα. Το ακρωτήρι βρίσκεται στο κατεχόμενο από το 1974 από τους Τούρκους τμήμα της Κύπρου.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια