Ακαμαντίς

Image

Αρχαία πόλη της Κύπρου, στη χερσόνησο του Ακάμα στο δυτικό άκρο της Κύπρου, που, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από τον μυθικό Αθηναίο ήρωα Ακάμαντα, γιο του Θησέα και της Φαίδρας ή του Θησέα και της Αριάδνης, από τον οποίο πήρε και το όνομά της.

 

Αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο Ακάμας, μαζί με τον αδελφό του Δημοφώντα ή και άλλους, ίδρυσε αρκετές πόλεις-αποικίες στη Μικρά Ασία, καθώς και αποικία στην Κύπρο, μετά τον Τρωικό πόλεμο.

 

Η ύπαρξη της Ακαμαντίδος ως ελληνικής πόλης- αποικίας στην περιοχή του ομώνυμου ακρωτηρίου, και μάλιστα αθηναϊκής από όπου καταγόταν κι ο μυθικός ιδρυτής της, δεν έχει μέχρι σήμερα επιβεβαιωθεί από την αρχαιολογική σκαπάνη, επιζεί όμως ακόμη ως θρύλος.

Από καθαρά επιστημονικής πλευράς το ζήτημα της ύπαρξης της Ακαμαντίδος παραμένει εκκρεμές. Επιφανειακές ενδείξεις μαρτυρούν ότι υπάρχουν πράγματι στην περιοχή του Ακάμα τα κατάλοιπα αρχαίας πόλης, όμως δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές, συνεπώς δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι η πόλη που υπήρχε εκεί ήταν η Ακαμαντίς ή όχι, όπως δεν μπορεί ακόμη να γίνει οποιαδήποτε χρονολόγηση και εξαγωγή οποιωνδήποτε συμπερασμάτων.

 

Βλέπε λήμμα Ακάμας