Λεμεσός επαρχία

Image

Η επαρχία της Λεμεσού καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του νότιου τμήματος της Κύπρου. Προς τα βόρεια συνορεύει με την επαρχία Λευκωσίας, στα δυτικά με την επαρχία Πάφου και στα ανατολικά με την επαρχία Λάρνακας. Στα νότια περιβρέχεται από θάλασσα. Ολόκληρη η διοικητική έκταση της επαρχίας βρίσκεται στο ελεύθερο τμήμα του νησιού. Επίσης η μεγάλη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου - Επισκοπής εμπίπτει στα διοικητικά της όρια.

 

Το βορειότερο γεωγραφικό πλάτος της επαρχίας, στα βόρεια του χωριού Λεμύθου, είναι 34°57΄50΄΄. Το νοτιότερο γεωγραφικό πλάτος, στο φάρο νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Γάτας, είναι 34°33΄46΄΄. Το ανατολικότερο γεωγραφικό μήκος είναι 33°16΄41΄΄ και βρίσκεται στα βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Δολού, στα σύνορα Λεμεσού - Λάρνακας. Το δυτικότερο γεωγραφικό μήκος είναι 32°38΄30΄΄ και βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού Αλέκτορα, στα σύνορα Λεμεσού - Πάφου.

 

Οι κυριότεροι κόλποι της επαρχίας είναι ο κόλπος της Επισκοπής, που εκτείνεται από το ακρωτήρι Ζευγάρι μέχρι τον όρμο της Αυδήμου και ο κόλπος του Ακρωτηρίου, που βρίσκεται ανάμεσα στο ακρωτήρι Γάτας και την Αμαθούντα. Άλλοι μικρότεροι κόλποι της επαρχίας είναι ο όρμος της Αυδήμου, στα νότια του ομώνυμου χωριού, και ο όρμος του Πισσουρίου, στα νοτιοανατολικά του ομώνυμου χωριού. Τα κυριότερα ακρωτήρια είναι το ακρωτήρι Άσπρο, στα νότια του χωριού Πισσούρι, το ακρωτήρι Ζευγάρι, στο νοτιοδυτικότερο άκρο της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, το ακρωτήρι Γάτας, στο νοτιοανατολικότερο άκρο της χερσονήσου του Ακρωτηρίου, και το ακρωτήρι Δολού, στ’ αριστερά της γνωστής αμμουδιάς Γκάβερνορς Μπητς.

 

Η επαρχία της Λεμεσού είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε διοικητική έκταση επαρχία της Κύπρου μετά τις επαρχίες της Λευκωσίας, της Αμμοχώστου και της Πάφου. Καταλαμβάνει έκταση γης 1.393 χμ² περίπου, η οποία αντιπροσωπεύει το 15,1% της ολικής έκτασης της Κύπρου που είναι 9.251 χμ.². Ο μεγαλύτερος σε διοικητική έκταση οικισμός της επαρχίας είναι το Ακρωτήρι (4.932 εκτάρια) και ο μικρότερος η Κουκά (180 εκτάρια). 

 

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image