Ένωση Δήμων Κύπρου

Image

Οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν οι δήμοι της Κύπρου. Η ίδρυση της Ένωσης Δήμων έγινε με σκοπό τη συντονισμένη μελέτη και αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων των τοπικών αρχών.   Η προσπάθεια για την ίδρυση της ΄Ενωσης Δήμων ξεκινήσε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη. Η ιδρυτική Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1980 στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας. Σ’ αυτήν παρέστησαν εκπρόσωποι και των 15 αστικών και αγροτικών Δήμων της Κύπρου, καθώς και 2 Μέλη των Συμβουλίων Βελτιώσεως Αγίου Δομετίου και Αραδίππου.

 
 

Σύμφωνα με το καταστατικό της Ένωσης Δήμων, μέλη μπορούν να γίνουν όλοι οι δήμοι, καθώς και τα συμβούλια βελτιώσεως που γειτνιάζουν προς τα αστικά κέντρα.

 

Η Ένωση Δήμων Κύπρου συνεισφέρει στην ανάπτυξη της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενεργεί ως εκπρόσωπος των συμφερόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, έναντι της Κυβέρνησης και άλλων δημόσιων φορέων και οργανισμών. Επίσης αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στις σχέσεις Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Η Γενική Συνέλευση αποτελεί το ανώτατο όργανο της Ένωσης, το οποίο μπορεί να επιλαμβάνεται και να αποφασίζει για όλα τα θέματα. Ο Πρόεδρος της Ένωσης την εκπροσωπεί ενώπιον οποιασδήποτε αρχής. Πρόεδροι της Ένωσης διετέλεσαν επί σειρά ετών οι δήμαρχοι Λευκωσίας, ενώ σήμερα (2008) είναι ο δήμαρχος Λεμεσού. Η Εκτελεστική Επιτροπή εκτελεί τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.

 

Η Ένωση Δήμων Κύπρου συνεργάζεται πλήρως με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας στη μελέτη και επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των τοπικών αρχών.

 

Η Ένωση Δήμων έχει αναπτύξει και διεθνή δραστηριότητα. Εκφραστικό όργανο της Ένωσης Δήμων Κύπρου είναι το περιοδικό «Δήμοι της Κύπρου» που περιλαμβάνει ύλη για τις δραστηριότητες των δήμων, την ιστορία τους, και πληροφορίες που αφορούν το έργο της Ένωσης Δήμων.

 

Από την αρχή της ίδρυσης της Ένωσης Δήμων Κύπρου συμμετείχαν σ' αυτήν οι ακόλουθοι δεκαπέντε δήμοι (κατά αλφαβητική σειρά):

 

 1. Αθηένου
 2. Ακανθούς
 3. Αμμοχώστου
 4. Καραβά
 5. Κερύνειας
 6. Κυθρέας
 7. Λαπήθου
 8. Λάρνακας
 9. Λεμεσού
 10. Λευκάρων
 11. Λευκονοίκου
 12. Λευκωσίας
 13. Μόρφου
 14. Πάφου
 15. Πόλης Χρυσοχούς

 

Συμμετείχαν επίσης τα συμβούλια βελτιώσεως Αγίου Δομετίου και Αραδίππου.

 

Σε δημοψήφισμα που έγινε στις 23.2.1986, αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία η ανακήρυξη 11 συμβουλίων βελτιώσεως σε δήμους. Οι νέοι δήμοι είναι, κατά επαρχία, οι εξής:

 

Αμμόχωστος: Δήμος Παραλιμνίου.

Λάρνακα: Δήμος Αραδίππου.

Λεμεσός: Δήμοι Αγίου Αθανασίου, Κάτω Πολεμιδιών, Μέσα Γειτονιάς.

Λευκωσία: Δήμοι Αγλαντζιάς, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Στροβόλου (αστικά προάστια), και Δήμοι Λατσιών και Πάνω και Κάτω Λακατάμιας.

 

Ο πλήρης κατάλογος των υφισταμένων σήμερα (2008) στην Κύπρο δήμων και μελών της Ένωσης Δήμων Κύπρου είναι ο ακόλουθος (αλφαβητική σειρά):

 

 1. Αγία Νάπα
 2. Άγιος Αθανάσιος
 3. Άγιος Δομέτιος
 4. Αγλαντζιά
 5. Αθηένου
 6. Ακανθού
 7. Αμμόχωστος
 8. Αραδίππου
 9. Γερμασόγεια
 10. Γεροσκήπου
 11. Δερύνεια
 12. Έγκωμη
 13. Ιδάλιον
 14. Καραβάς
 15. Κερύνεια
 16. Κυθρέα
 17. Λακατάμια Πάνω και Κάτω
 18. Λάπηθος
 19. Λάρνακα
 20. Λατσιά
 21. Λεμεσός
 22. Λεύκαρα
 23. Λευκόνοικο
 24. Λευκωσία
 25. Λύση
 26. Μέσα Γειτονιά
 27. Μόρφου
 28. Παραλίμνι
 29. Πάφος
 30. Πέγεια
 31. Πολεμίδια Κάτω
 32. Πόλη Χρυσοχούς
 33. Στρόβολος

 

» Βλέπε επίσης λήμμα Δήμοι - Δημαρχεία

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image