Άννα αγία, Αμμόχωστος

Image

Το ιστορικό ανέγερσης της εκκλησίας αυτής δεν είναι γνωστό. Με βάση όμως τα μορφολογικά της στοιχεία, η εκκλησία χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα. Εκτός από την αναφορά του Stefano Gibellino στο «τοπογραφικό» σχέδιο της Αμμοχώστου (1571), η αφιέρωση της εκκλησίας στην αγία Άννα επιβεβαιώνεται με επιγραφή σε μια από τις τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό της. Παλαιότερα ήταν γνωστή ως εκκλησία των Μαρωνιτών.

 

Μονόκλιτη με σταυροθόλια, έχει ύψος 10 μέτρων και διαστάσεις 15,50 Χ 6 μέτρα. Ενώ στο ιερό οι νευρώσεις του σταυροθολίου συναντώνται σ' ένα άνθος λαξευμένο στην πέτρα - κλειδί, στον κυρίως ναό καταλήγουν κατά ασυνήθιστο τρόπο σε τέσσερις πέτρες σε σχήμα L αντί μιας πέτρας - κλειδί.

 

Στη βορειοανατολική αντηρίδα της αψίδας του ιερού, σε ύψος 8 μέτρα από το έδαφος, υπάρχουν σκαλοπάτια που οδηγούν στην επίπεδη στέγη της εκκλησίας. Μια κινητή γέφυρα ένωνε παλαιότερα τα σκαλοπάτια με τη στέγη των διπλανών μοναστηριακών κτιρίων που δεν σώζονται σήμερα. Στη δυτική πλευρά της εκκλησίας υπάρχει μεγάλο κωδωνοστάσιο με χώρο για δυο καμπάνες. Η εκκλησία έχει οκτώ παράθυρα με οξυκόρυφες καμάρες και τρεις εισόδους αψιδωτές, με σκαλιστό διάκοσμο.

 

Το εσωτερικό της κοσμούν μισοκατεστραμμένες σήμερα τοιχογραφίες, που κάλυπταν τα τμήματα των τοίχων κάτω από τα παράθυρα και το ιερό κι είχαν ως θέμα τη Σταύρωση, την Αποκαθήλωση, τον Ενταφιασμό, την Κοίμηση της Παρθένου, τη Βάπτιση. Εικονίζονταν ακόμη και μερικοί άγιοι και απόστολοι. Οι τοιχογραφίες έρχονται σε αντίθεση με το λευκό χρώμα στο άνω μέρος των τοίχων και στην οροφή, όπου οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες τονίζονταν με κόκκινο χρώμα. Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, η εκκλησία είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές εξαιτίας της εγκατάλειψής της και της ακατάλληλης χρήσης.

 

Συντήρηση

Οι εργασίες αποκατάστασης στο μνημείο ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2017 από τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποκαλύφθηκαν και παλιές τοιχογραφίες, οι οποίες θα τύχουν αποκατάστασης σε μια δεύτερη φάση.

 

Η τελετή παράδοσης έγινε στις 21 Μαρτίου 2019 από τον πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής, Τάκη Χατζηδημητρίου στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών, Ιωσήφ Σουέιφ.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image