Μαρίνα αγία, Ριζοκάρπασο

Image

Η εκκλησία της αγίας Μαρίνας Ριζοκαρπάσου είναι μικρή καμαροσκέπαστη εκκλησία, πιθανότατα του 12ου αιώνα. Η αψίδα και τα παρακείμενα τμήματα του ανατολικού τοίχου και ίσως τα τμήματα του βόρειου και του νότιου τοίχου καταστράφηκαν και ξανακτίσθηκαν σε νεότερους χρόνους. Σήμερα έχει εσωτερικές διαστάσεις 6,70X5,45 μ.

 

Είναι άγνωστο σε ποια έκταση είχε διακοσμηθεί με τοιχογραφίες. Στον βόρειο τοίχο σώζεται το πάνω μέρος μιας Θεοτόκου ένθρονης με τον Χριστό στα γόνατα. Ο θρόνος είναι λυρόσχημος και αντί ερεισίνωτου έχει διακοσμημένο ύφασμα. Δυτικότερα σώζονται υπολείμματα μιας αγίας. Η τεχνοτροπία της τοιχογραφίας αυτής και η μορφή και η διακόσμηση του θρόνου θυμίζουν ανάλογες τοιχογραφίες της Θεοτόκου στην εκκλησία της Παναγίας Αγγελόκτιστης και στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στα Κελλιά που μπορούν να χρονολογηθούν στις αρχές του 13ου αιώνα.

 

Τελείως διαφορετικής τεχνοτροπίας είναι τα κεφάλια τριών αγίων και ενός στηθαίου αγίου πάνω από τη νότια είσοδο της εκκλησίας. Στις τοιχογραφίες αυτές επικρατεί έντονη σχηματοποίηση και χρώματα καφέ. Δυστυχώς βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και η χρονολόγησή τους είναι πολύ δύσκολη.