Εύνοστος

Image

Κύπριος βασιλιάς της πόλης των Σόλων, στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα. Δεν μαρτυρείται από νομισματικές ή επιγραφικές πηγές αλλά αναφέρεται από αρχαίους συγγραφείς (Αθήναιος, Ευστάθιος).

 

Ο Εύνοστος ήταν, πιθανώς, γιος και διάδοχος του βασιλιά των Σόλων Πασικράτη, γνωστού για τη συνδρομή του προς τον Μέγα Αλέξανδρο και από χορηγία του για τη διοργάνωση αγώνων προς τιμή του Αλεξάνδρου στη Φοινίκη το 331 π.Χ. Άλλος ένας γιος του Πασικράτη, αδελφός του Ευνόστου και νεότερός του πιθανότατα, ήταν ο Νικοκλής που ακολούθησε τον Αλέξανδρο στην Ασία.

 

Ο Εύνοστος ανήλθε στον θρόνο των Σόλων μετά τον θάνατο του Πασικράτη και σε εποχή που τα βασίλεια είχαν καταργηθεί από τον Πτολεμαίο, την δε εξουσία στην Κύπρο ασκούσε κυβερνήτης που έφερε τον τίτλο του στρατηγού.

 

Η πόλη των Σόλων ήταν πιστή σύμμαχος του Πτολεμαίου στη διαμάχη των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γι' αυτό κι ο Πτολεμαίος, μετά την επικράτησή του στην Κύπρο, επέτρεψε στον Εύνοστο να βασιλεύει στην πόλη του. Ακόμη, όπως μας πληροφορεί ο Αθήναιος, ο Πτολεμαίος πάντρεψε με τον Εύνοστο την κόρη του Ειρήνη την οποία είχε αποκτήσει με τη διάσημη Αθηναία εταίρα Θαΐδα.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια