Ζαλάτζιν

Image

Λέγεται και ζουλάτζ'ιν, ζουλατζ'ιά, ζαλατζ'ιά, αζουλατζ'ιά, αζουλάτζ'ιν, ζιλίτζ'ιν και σουβάς (ο). Φυτό πολυετές και αναρριχώμενο, η βοσία. Επιστημονική ονομασία: Bosea cypria. Αγγλικά: Bosea. Οικογένεια: Αμαραντωδών (Amarantaceae).

 

Αυτοφύεται σε διάφορα μέρη της Κύπρου, ιδιαίτερα στην περιοχή της Καρπασίας. Επειδή είναι φυτό αναρριχώμενο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φρακτικό όταν έχει κατάλληλη στήριξη. Αναπτύσσεται κυρίως ανάμεσα σε λιθοδομές, οπότε κι ενώνει τις πέτρες όπως το ασβεστοκονίαμα, γι' αυτό λέγεται και σουβάς. Οι καρποί του, όταν ωριμάσουν, το καθιστούν φυτό κοσμητικό γιατί έχουν ωραία εμφάνιση.

 

Με την ονομασία σουβάς, το φυτό αυτό είναι γνωστό κυρίως στην Καρπασία, ενώ στην περιοχή της Πάφου λέγεται ζαλάτζ'ιν ή ζαλατζ'ιά (η). Από την ονομασία του φυτού αυτού προήλθε πιθανότατα το όνομα του χωριού Ζανατζ΄ιά, καθώς και το χαρακτηριστικό επίθετο της Παναγίας Ζαλατζ΄ιώτισσας, κοντά στην Πέγεια. Επίσης κοντά στα χωριά Αλέκτορα (επ. Λεμεσού) και Καζάφανι (επ. Κερύνειας) απαντώνται τοπωνύμια με την ονομασία Ζαλατζ'ιά (η).