Ζάνος Χρίστος

Image

Σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Μουσουλίτα το 1946. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και σπούδασε αγγλική φιλολογία και θέατρο στην Αθήνα. Εργάστηκε ως ηθοποιός σε επαγγελματικούς θιάσους στην Ελλάδα. Έκαμε επίσης σπουδές θεάτρου στην Πράγα. Στην Κύπρο ασχολείται με το θέατρο κυρίως ως σκηνοθέτης. Έγραψε διηγήματα και θεατρικά έργα. Ένα έργο του, το Συνάντηση παλιών φίλων, πήρε το 1984 Α' βραβείο σε διαγωνισμό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για τα δεκάχρονα της τουρκικής εισβολής και ανεβάστηκε από τον ΘΟΚ. Έργα του παίχθηκαν επίσης από το ραδιόφωνο του ΡΙΚ. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.

 

Για σειρά ετών υπήρξε ο υπεύθυ­νος και ο σκηνοθέτης του ερασιτε­χνικού θιάσου «Προμηθέας», που λει­τούργησε στην Λευκωσία με την βοή­θεια - ενίσχυση της ΠΕΟ. Το θεατρικό αυτό σχήμα φιλοδόξησε να αποτελέ­σει την συνέχεια του ομωνύμου πρω­τοποριακού θεατρικού συγκροτήμα­τος που είχε ιδρυθεί από το ΑΚΕΛ και είχε λειτουργήσει μεταξύ του 1944 και του 1946.

 

Ο Χρίστος Ζάνος υπήρξε στη συ­νέχεια (και είναι έως σήμερα) βασικό μόνιμο στέλεχος του «Σατιρικού Θε­άτρου», από της δημιουργίας του (μετά τον θάνατο του Βλαδίμηρου Καυκα­ρίδη το 1983 και την μετονομασία, λίγο αργότερα, του «Νέου Θεάτρου» του σε «Σατιρικό»). Στο «Σατιρικό» ο Χρί­στος Ζάνος εργάζεται ως μόνιμος σκη­νοθέτης του, και έχει σκηνοθετήσει σ’ αυτό πλήθος θεατρικών έργων του ελ­ληνικού και του διεθνούς δραματο­λογίου. Στο ίδιο θεατρικό σχήμα εμ­φανίζεται και ως ηθοποιός.

Φώτο Γκάλερι

Image