Ζεφύρου ακρωτήρι

Image

Ακρωτήρι της επαρχίας Πάφου, μεταξύ των χωριών Κούκλια και Τίμη, περί τα 2 χμ. νότια του χωριού Μαντριά. Το ακρωτήρι οφείλει τη δημιουργία του στα σχετικά ανθεκτικά αμμοχάλικα που κυριαρχούν στην περιοχή του.

 

Το ακρωτήρι αυτό είναι γνωστό με την ίδια ονομασία από την Αρχαιότητα, που την οφείλει πιθανότατα στο γεγονός ότι βρίσκεται στην περιοχή της Κύπρου όπου πνέει ο ζέφυρος άνεμος.

 

Ο Στράβων στη γεωγραφική περιγραφή της Κύπρου, αναφέρει το ακρωτήρι αυτό: ...εἶτ’ ἄκρα Ζεφυρία πρόσορμον ἔχουσα, καί ἄλλη · Ἀρσινόη ὁμοίως πρόσορμον ἔχουσα και ἱερόν καί ἄλσος...

 

Η αναφερόμενη Αρσινόη, είναι η μια από τις τρεις κυπριακές πόλεις που κτίστηκαν προς τιμήν της Αρσινόης Φιλαδέλφου της οποίας πήραν το όνομα. Η μια απ' αυτές βρισκόταν δυτικότερα του ακρωτηρίου Ζεφύρου, προς την Πάφο. Κατά το Στράβωνα, στο ακρωτήρι Ζεφύρου υφίστατο αγκυροβόλιο (πρόσορμος).

 

Το ακρωτήρι, με την ονομασία Ζεφύριον άκρον σημειώνεται και από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο. Το ακρωτήρι Ζεφύρου είναι γνωστό και με την ονομασία ακρωτήρι Πάφου.