Κιαζίμ Χαλίτ Αϊλά

Image

Η Αϊλά Χαλίτ Κιαζίμ ήταν Τουρκοκύπρια γεωργός και πολιτικός. Διετέλεσε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου. Γεννήθηκε στην Λάρνακα το 1934. Ήταν νυμφευμένη με τον Σιεμσιεντίν Χαλίτ Κιαζίμ.

 

Ο σύζυγός της Σιεμσιεντίν Χαλίτ Κιαζίμ εξελέγη βουλευτής μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κύπρου στις βουλευτικές εκλογές του 1960 στην Εκλογική Περιφέρεια Πάφου για την Α΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.  Ο Σιεμσιεντίν Χαλίτ Κιαζίμ γεννήθηκε στην Πάφο το 1921. Ήταν γαιοκτήμονας και επιχειρηματίας.

 

Το 1961 αποχώρησε από την Εθνική Τουρκική Ένωση Κύπρου μαζί με άλλους 10 Τουρκοκύπριους βουλευτές. Συγκρότησαν την Ανεξάρτητη Τουρκική Ομάδα. Παρέμεινε στη θέση του βουλευτή έως την ημέρα του θανάτου του.

 

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1963 σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Τη θέση του στη βουλή πήρε η Αϊλά Χαλίτ Κιαζίμ, η οποία ανέλαβε καθήκοντα βουλευτή στις 25 Οκτωβρίου 1963 ενταγμένη στην Ανεξάρτητη Τουρκική Ομάδα. Παρέμεινε στη θέση του βουλευτή έως τον Δεκέμβριο του 1963 που οι Τουρκοκύπριοι αποχώρησαν από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η πρώτη Κύπρια Γυναίκα που εκλέγεται στο Κυπριακό Κοινοβούλιο από γενέσως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Πηγή:

«50 χρόνια κυπριακού κοινοβουλίου» (PDF). Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου. σελ. 107

Φώτο Γκάλερι

Image
Image