Μακάροφ Ίγκορ Makarov Igor

Ο ιδρυτής της εταιρείας φυσικού αερίου Itera

Image

Κύπριος επιχειρηματίας ρωσικής καταγωγής. Γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1962 στο Τουρκμενιστάν.  Αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Τουρκμενιστάν το 1983 και στη συνέχεια υπηρέτησε στον σοβιετικό στρατό. 

 Από το 1979 έως το 1986, ο Μακάροφ ήταν ποδηλάτης της σοβιετικής ομάδας, κερδίζοντας μετάλλια και βραβεία. Γνωρίστηκε με τον Σαπαρμουράτ Νιαζόφ ή Τουρκμενμπάσι, ο οποίος κυβέρνησε την Τουρκμενική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία και αργότερα το Τουρκμενιστάν από το 1985 έως το 2006.

Η αξία της περιουσίας του Igor Makarov ακουμπά τα 2.1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Makarov είναι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου. Το 2023 παραιτήθηκε από τη ρωσική του υπηκοότητα.

Η πηγή του πλούτου του προέρχεται από επενδύσεις και από δραστηριότητες στον τομέα της ενέργειας. Ο Igor Makarov είναι ο ιδρυτής της Itera, της πρώτης ανεξάρτητης εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Itera ήταν ο κύριος εξαγωγέας φυσικού αερίου της Ρωσίας από το Τουρκμενιστάν, όπου γεννήθηκε ο Makarov.

 

Το 2012 η Itera προχώρησε σε κοινοπραξία με τη Rosneft, την κρατικά ελεγχόμενη πετρελαϊκή εταιρεία- την επόμενη χρονιά, η Rosneft εξαγόρασε την Itera έναντι 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Το 2019 ο Makarov διορίστηκε σύμβουλος ενέργειας του προέδρου του Τουρκμενιστάν.

 

Στην Κύπρο επένδυσε μέσω της εταιρείας του “Areti International Group”. To Areti International Group δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του rebranding του ITERA International Group of Companies, του οποίου η ιστορία ξεκίνησε το 1992.

 

Η Areti επικεντρώνεται σε επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου, του υγροποιημένου αέριου πετρελαίου (LPG) και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και άλλων.

 

Πηγή

CEOWORLD Magazine

InBusinessNews