Γεώργιος άγιος Επιτηδειώτης

Image

Δυτικά του χωριού Φλάσου βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου Επιτηδειώτη (Άγιος Γεώργιος των Πεύκων), πνιγμένο μέσα στο πράσινο. Το ξωκλήσι βρίσκεται νοτιοδυτικά από τον πυρήνα του χωριού, στη δυτική όχθη του ποταμού Κλάριου πάνω στην κορυφή μικρού λόφου. 

 

Κτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση γύρω στον 18ο αιώνα. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του μονόκλιτου ξυλόστεγου ναού. Φέρει ορθογώνια κάτοψη, ενώ οι εξωτερικοί του τοίχοι είναι κτισμένοι με πέτρα, η οποία έχει συντηρηθεί και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Το κωδωνοστάσιο του ναού είναι φτιαγμένο με μεταλλικούς κίονες, φέροντας στο εσωτερικό του μια μόνο καμπάνα που ηχεί με το τράβηγμα σχοινιού, καλώντας τους πιστούς τις δύο έως τρεις φορές το χρόνο, που λειτουργεί το εξωκλήσι.

 

Εσωτερικά το εξωκλήσι αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο που φέρει παλαιές εικόνες. Υπάρχει και διατηρείται ακόμη και το παλιό ξύλινο ψαλτήρι του ναού. Το εξωκλήσι, το οποίο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει γύρω στους πενήντα πιστούς, βρίσκεται υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Στο κέντρο του πλαϊνού δεξιού τοίχου υπάρχει  μεγάλη αγιογραφία του Αγίου Γεωργίου. 

 

Ο Άγιος Γεώργιος ο Επιτηδειώτης γιορτάζεται στις 23 Απριλίου και λειτουργείται επίσης και την Κυριακή του Θωμά, όπου γίνεται μεγάλη πανήγυρις.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image