Χριστοδούλου Σταύρος

Image

Ο Σταύρος Χριστοδούλου γεννήθηκε το 1963 στη Λευκωσία. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα αλλά δεν άσκησε ποτέ τη δικηγορία επιλέγοντας τη δημοσιογραφία. Εργάστηκε ως διευθυντής περιοδικών σε Κύπρο και Ελλάδα. Εδώ και πολλά χρόνια ανήκει στο δυναμικό του Φιλελευθέρου. Εκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κόσμο των βιβλίων με το Hotel National [εκδόσεις Καλεντη] το 2016 που βρέθηκε στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας της Κύπρου. Το δεύτερο του βιβλίο, “Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός” [εκδόσεις Καστανιώτης] απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για εκδόσεις του 2018.

Με το  βιβλίο "Τη Μέρα που πάγωσε ο ποταμός" ο Σταύρος Χριστοδούλου κέρδισε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με άλλους δώδεκα συγγραφείς από ισάριθμες χώρες της Ε.Ε. Το Γεννάρη του 2021 κυκλοφόρησε το τρίτο του Βιλίο με τίτλο "Τρείς σκάλες Ιστορία" που πραγματεύεται μνήμες του 1974. Συνεπώς, όπως ο ίδιος αναφέρει σε συνέντευξη του στο Παράθυρο, "είναι ένα βιβλίο για τη μνήμη που εστιάζει στην κυπριακή τραγωδία του ’74. Είναι όμως ένα βιβλίο που υπερβαίνει αυτό που συνέβη στην Κύπρο, καθώς είναι μεν στο επίκεντρο το νησί, ωστόσο το έναυσμα ήταν η έννοια της μνήμης, της πατρίδας, ανιχνεύοντάς την μέσα από την ιστορία της Χλόης που είναι η κεντρική ηρωίδα".

Ο Σταύρος Χριστοδούλου είναι ένας έξοχος χειριστής της ελληνικής γλώσσας, διακρίνεται για το λιτό και απέριττο ύφος του και κυρίως τη σημαίνουσα γραφή του, η οποία διοχετεύεται σε δεκάδες άρθρα και απόψεις. Αρθρογραφούσε επί σειρά ετών στην εφημερίδα  Φιλελευθερος στη στήλη του  Φιλελεύθερα.  Σήμερα αρθρογραφεί στην εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου.