«Ημερήσια Νέα»

Image

Με τον τίτλο Ἡμερήσια Νέα και τον υπότιτλο Μεγάλη Παγκύπριος Ἀνεξάρτητος Καθημερινή Ἐφημερίς κυκλοφόρησε την Κυριακή, 26 Ιουνίου 1932, στη Λευκωσία το πρώτο της φύλλο καθημερινή εφημερίδα, ύστερα από πολλή προεργασία και συλλογική προσπάθεια διακεκριμένων πνευματικών ανθρώπων της εποχής. Εμπνευστής και επικεφαλής του εγχειρήματος ήταν ο δικηγόρος Νίκος Χρ. Παττίχης, που έγινε ο γενικός διευθυντής. Αρχισυντάκτης ήταν ο Κώστας Α. Ασσιώτης και υπεύθυνος σύμφωνα με το Νόμο ο Κυριάκος Σ. Κακουλλής. Συνεργάζονταν, επίσης, ο Λουκής Ακρίτας (με ανταποκρίσεις από την Αθήνα), ο Δώρος Άλαστος (ψευδώνυμο του Εύδωρου Ιωαννίδη), ο λογοτέχνης Άντης Περνάρης, ο φιλόλογος Νίκος Θ. Αντωνιάδης με το ψευδώνυμο «Ανάποδος», ο Σ. Γ. Βλαβιανός και άλλοι εκλεκτοί συνεργάτες.

 

Τα γραφεία της εφημερίδας ήσαν στην οδό Λήδρας, και εκτυπωνόταν στο τυπογραφείο Χρυσόστομου Γ. Σταυρινίδη. Η τιμή της ήταν 1 γρόσι. Η εφημερίδα είχε μεγάλο μέγεθος (57 Χ 43 εκ.), ήταν εφτάστηλη (πλάτος στήλης 5 1/2 εκ.), με κάθετες γραμμές ανάμεσα στις στήλες. Το πρώτο πανηγυρικό της φύλλο ήταν οκτασέλιδο ενώ τα άλλα τετρασέλιδα. Την εμφάνιση και το περιεχόμενό της θα ζήλευαν και κυπριακές σημερινές εφημερίδες.

 

Στην πρώτη σελίδα του πρώτου φύλλου της εφημερίδας περιλαμβάνεται άρθρο με επίτιτλο Ἡ Ἰδεολογία μας και τίτλο Συντελεσταί μιᾶς Ἀναδημιουργίας που υπογράφει ο Νίκος Χρ. Παττίχης και που έχει τη μορφή προγραμματικών διακηρύξεων της εφημερίδας.

 

Τα «Ἡμερήσια Νέα» ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύ σοβαρής δημοσιογραφικής προσπάθειας. Το περιεχόμενο της εφημερίδας περιλάμβανε πλούσια αρθρογραφία, σχολιογραφία και ειδησεογραφία με τοπικές και διεθνείς ειδήσεις, λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές στήλες, επιστημονικά και κοινωνικά θέματα. Παρά τη μεγάλη επιτυχία και ικανοποιητική κυκλοφορία της εφημερίδας, οι κύριοι συντελεστές έκδοσης της διαφώνησαν μεταξύ τους και οδηγήθηκαν σε αντιθέσεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα την αναστολή έκδοσής της ένα μόνο μήνα μετά την κυκλοφορία της. Ο Κυριάκος Κακουλλής μαζί με τον Κώστα Ασσιώτη προχώρησαν στην έκδοσή της «Πρωινής» και ο Νίκος Παττίχης μαζί με το Χρυσόστομο Σταυρινίδη στην έκδοση των «Καθημερινῶν Φύλλων» και του «Ἡμερήσιου Τηλέγραφου».